Отпремнина

Отпремнина

Порукаод sjankov » 10 Јул 2017, 12:33

Радим у средњој стручној школи на 100% норме на неодређено време. Тренд уписа смерова којима могу да предајем је у овом уписном року био изразито лош (неће бити формирана одељења). Норма ће ми се смањити и претпостављам да не могу нигде бити преузета јер се и у другим стручним школама неће отворити одељења.
Како ми ни 100% плате није довољно за живот, а да не спомињем 70% - хтела бих да узмем отпремнину и да одем одавде.
Коме и како треба да се обратим?
Хитно ми је.
Желела бих да решим мој статус већ на почетку школске 2017/18 године, тачније што пре.
Унапред хвала на смерницама и одговору.
sjankov
 
Поруке: 19
Придружен: 19 Мај 2010, 15:03

Re: Отпремнина

Порукаод Alex » 11 Јул 2017, 09:02

Do sada je to bio nerešiv problem, a tek od pre par dana ministar najavljuje otpuštanja sa otpremninama. Međutim, do sada je bilo puno takvih propagandnih balona od kojih nije bilo ništa. Što se vaše situacije tiče, nažalost mnogi su prolazili kroz to. Po PKU vi sad idete na listu za preuzimanje, i predstavljate "radnika za kojim je delimično prestala potreba"! A ne "potpuno",i tu leži paradoks. Pravo na otpremninu biste imali kada biste sleteli odmah na 0% norme i ostali potpuno bez posla. No, u sistemu, verovali ili ne, postoje ljudi koji nemaju raspored dužnosti u nastavi, imaju 0% norme, i primaju punu platu! Jer država nema para da im isplati otpremninu (ludilo, zar ne?). Sa druge strane, osoba koja ima mizernih 5% u nastavi se vodi kao ZAPOSLENA (sa nepunom normom) i nema nikakva prava na otpremninu. U srpskom prosvetnom sistemu vi možete dakle biti nastavnik sa par hiljada dinara plate, i poslodavac je rešio problem što se vas tiče.

Možete jedino da date otkaz i izađete iz sistema bez ikakve otpremnine. Prosvetari su jedina delatnost u javnom sektoru koji mogu biti delimično zapošljeni, odnosno gubiti posao "na parče". Vrlo otkačena situacija, ali tako je decenijama.

A ne znam šta ministar tačno planira sad preko leta. No, utvrđivanje viškova nije samo stvar dobrovoljnosti, već i sagledanih potreba prosvetnog sistema.

Kada prosvetni radnik ima nepunu radnu normu, recimo 70%, ima pravo da zahteva od posodavca oslobađanje jednog radnog dana (40% recimo daje slobodu od 3 radna dana), kako bi zaposleni mogao da ostvari dopunu radnog odnosa kod nekog privatnog poslodavca, ili u sopstvenoj režiji, ili kako god se snađe. Ne može vas direktor škole cimati punu radnu nedelju, i to je bitna suština nepunog radnog odnosa. Mnoge kolege koje su zapošljavane na deo norme morale su same da se staraju o svom zapošljavanju na ostatak vremena.

To nekome može delovati bezvezno, i jeste, ali u tome ima i izvesne fleksibilnosti. Za mnoge u svetu je rad u prosveti part-time job, na određeno vreme, honorarno, zamena i slično... s tim što u dinamičnoj ekonomiji nije problem raditi druge poslove i menjati poziciju.
"We want information, information, information."- "Who are you?" - "The new number two." - "Who is number one?" - "You are number six." - "I AM NOT A NUMBER, I AM A FREE MAN!!!" - "HAHAHAHAHAHAHAHA."
Корисников грб
Alex
Модератор
 
Поруке: 3509
Придружен: 18 Апр 2009, 11:43

Re: Отпремнина

Порукаод albina » 19 Јул 2017, 10:14

I sta da radim sa tom otpremninom od 1000e ? Necu otpremninu, hocu da mi daju posao.
albina
 
Поруке: 6
Придружен: 22 Авг 2012, 21:57


Повратак на Законодавство

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост