Унија
синдиката просветних радника Србије

Адмирала Гепрата 10/II-17 11000 Београд | kancelarijausprs@gmail.com | 065/3233-038 065/3233-528

ПРАЋЕЊЕ АНГАЖОВАЊА ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ

Данас, 20. маја 2020. у Министарству просвете науке и технолошког развоја, одржан је састанак Радне групе за праћење ангажовања запослених у образовању.

Била је ово прилика да се након дужег времена, због застоја услед пандемије вируса корона, анализира урађено и да се заузму ставови везани за поступке расписивања одобрених конкурса.

Констатовано је да је од почетка календарске године, а у складу са договором, одобрено укупно 11597 конкурса. Тренутно у основним и средњим школама постоје 34094 упражњена радна места.

Поједини конкурси су у току, за њих теку рокови и процедуре, док ће преостали по инструкцијама МПНТР – а, тек бити расписани.

Представници у Радној групи једногласно су закључили да за сада треба прекинути са даљим одобравањем конкурса, док се не реализују актуелни и не утврди Листа технолошких вишкова, за наредну школску годину.

Уколико се посао уради и лица која се налазе на листама за наредну школску 2020/21. буду преузета, у складу са Законом о основама система образовања и васпитања и Посебним колективним уговором за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, биће прилике да се настави одобравање конкурса.

Унија СПРС ће ових дана поднети захтев надлежним инспекцијама и министру за разрешење директора, који до сада нису испоштовали регулативу дефинисану Законом, а у вези са преузимањем. Очекујемо да сви директори који су кршили Закон, у најкраћем року буду разрешени.

Подсетићемо се и неких бројки за које смо сви заједно у систему заслужни.

Од 2015. године укупно је извршено 23508 преузимања радника, који су постали технолошки вишак или су засновали радни однос са непуним радним временом. Осим што смо заштитили наше колеге, држави смо уштедели огроман новац (мада она то још увек не признаје).

У наредном периоду очекује нас нимало лак посао. Треба наћи начин и формулу да се радни однос већ запослених у образовању заштити, а да се настави са пријемом младих људи који ће допринети квалитету образовања.

Време је показало да је Унија синдиката просветних радника Србије увек одговарала изазовима. Такође, ово је прави пример да треба послушати оне који су у систему образовања, а не правити неуспешне експерименте.

ОДОБРАВАЊЕ КОНКУРСА УЗ ЈАКУ КОНТРОЛУ И ДАЉЕ ЈЕ НАШ МОТО!

У Крушевцу, 20. маја 2020.

Добривоје Марјановић, члан Председништва УСПРС


ИМА ЛИ ПИЛОТА У АВИОНУ!?

10. јула 2020.

САOПШТЕЊЕ УСПРС ПОВОДОМ САОПШТЕЊА МПНТР ИМА ЛИ ПИЛОТА У АВИОНУ!? Министарство просвете, науке и технолошког развоја је 22. јуна објавило Стручно упутство о формирању одељења…


ПРЕДМЕТ: ЗАХТЕВ ЗА РАЗРЕШЕЊЕ ДИРЕКТОРА

05. јула 2020.

МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ПРЕДМЕТ: ЗАХТЕВ ЗА РАЗРЕШЕЊЕ ДИРЕКТОРА  Поштовани, дана 3.3.2020. обратили смо се надлежној инспекцији у Лесковцу са захтевом да изврши…


Саопштење Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке

05. јула 2020.

Упутство Министарства просвете није у складу за законом Министарство просвете је 22. јуна 2020. године послало свим школама у Републици Србији „Стручно упутство о формирању…


Јасна Јанковић, председница Уније СПРС – Школска година од септембра 2020.

05. јула 2020.

Јасна Јанковић, председница Уније СПРС – Школска година од септембра 2020.


Просвета има реч – Емисија број 21 II циклуса

05. јула 2020.

Унија синдиката просветних радника Србије ЧЕТВРТАК, 18. јун 2020. године 12.05 часова ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ ПОДВУЧЕ ЦРТА Шта је одлазећа Влада РС учинила за…


Scroll