Ponivljen uspeh

11. avgusta 2014.

Maturant valjevske gimnazije ponovio uspeh na hemijskoj olimpijadi
Maturant Valjevske gimnazije David Koprivica, na 46. međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Hanoju, u Vijetnamu, u izuzetno jakoj konkurenciji, ovenčao se bronzanom medaljom.

Maturant Valjevske gimnazije David Koprivica, na 46. međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Hanoju, u Vijetnamu, u izuzetno jakoj konkurenciji, ovenčao se bronzanom medaljom. To je, inače, drugo po redu priznanje koje je osvojio na ovom takmičenju. Lane, u Moskvi, darovitom Valjevcu, budućem brucošu Hemijskog fakulteta u Beogradu, takođe je pripalo bronzano odličje.

David je najbolji učenik odeljenja, smera, generacije i svih razreda Valjevske gimnazije! Vukovac, osvojio je specijalne diplome na takmičenjima iz fizike i hemije. Prošle godine, na prvoj srpskoj hemijskoj olimpijadi osvojio je srebrnu medalju.

– Za izuzetno značajno takmičenje, svetsku olimpijadu, pripremao sam se, praktično, još od osnovne škole, kad sam zavoleo hemiju – kaže David Koprivica. – Veliku pomoć pružio mi je profesor hemije Momir Stanojević. Za razliku od prošlogodišnjeg u Moskvi, takmičenje u Hanoju bilo je znatno zahtevnije, uz teže praktične i teorijske zadatke. Uz zadatke iz svih oblasti hemije, neophodno je bilo i znanje matematike i fizike.

Na Hemijskoj olimpijadi u Vijetnamu učestvovalo je oko 300 takmičara iz 75 zemalja. Briljirali su, veli David, predstavnici Japana, Singapura, Malezije… U ekipi Srbije, srebrnu medalju osvojio je Aleksa Milosavljević, učenik trećeg razreda Srednje škole u Svilajncu. Bronzanu, uz Davida, osvojio je i Milo Selaković, učenik trećeg razreda gimnazije u Užicu.

ŽELI MU “NOBELA”

Kad učenik kome predaje osvoji medalju na međunarodnom takmičenju, to je vrhunac karijere nastavnika – kaže ponosno Momir Stanojević, profesor hemije u Valjevskoj gimnaziji. – Sistematičnim radom, velikom smirenošću, a posebno time što je bio siguran u sebe, David je uspeo da ostvari izuzetan uspeh. Nadam se da će David da dostigne maksimum u nauci i, jednog dana, osvoji Nobelovu nagradu.

– Posle studija, voleo bih da se, ako bude uslova, zaposlim u Srbiji – kaže David. – Ako ne, potražiću sreću negde na Dalekom istoku, u Japanu, na primer. Izuzetno me interesuje istočnjačka kultura.

Sem hemije, David se bavi i istraživanjem porekla jezika, matematikom, fizikom, psihologijom, istorijom, geografijom. U slobodno vreme, kaže, kao i svi tinejdžeri, sluša muziku, gleda serije, ali i uči japanski jezik… Ne zaboravlja da je osnovne korake i ljubav prema hemiji stekao u Osnovnoj školi “Sestre Ilić” u Valjevu, uz nastavnicu Ružu Panić…

– Interesuju me fizička hemija, mikroskopski svet, atomistika, spektroskopija, ali tokom studija, svakako, opredeliću se definitivno za oblast kojom ću se naučno baviti – kaže David. – Ponovljen uspeh, osvojena bronzana medalja na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi predstavlja izuzetan podstrek. Učestvujući na ovom prestižnom takmičenju, stekao sam brojne prijatelje među mladim, vanserijskim hemičarima iz svih krajeva sveta, što je, svakako, značajno koliko i sama medalja.

PODRŠKA NIS

Sve što je interesantno, za Davida je inspiracija, zato ne čudi širok spektar oblasti kojima se bavi – kaže Vojislav Andrić, direktor Valjevske gimnazije. – Rezultat koji je ostvario u Vijetnamu predstavlja vanserijsku afirmaciju naše škole, ali i obavezu za zaposlene da učenike podstiču da slede Davidov primer i primer drugih đaka koji su do sada ostvarili izuzetne rezultate. Nakon bronzane medalje koju je David osvojio, Kompanija NIS najavila je da će finansirati adaptaciju jedne učionice, kako bi se unapredili uslovi rada. Odlučili smo da to bude kabinet hemije, tako da će Davidovi naslednici imati mnogo bolje uslove da se pripremaju za takmičenja.

Izvor: Večernje novosti
Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll