MOBING, STRAH I DISCIPLINSKI POSTUPCI U OŠ „BORA STANKOVIĆ, JELAŠNICA

14. oktobra 2020.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) organizovala je danas konferenciju za medije na temu mobinga, atmosfere straha i disciplinskih postupaka u OŠ „Bora Stanković“ u Jelašnici. Medijima su se tim povodom obratili Nikola Mihajlović, predsednik USPRS – sindikat OŠ „Bora Stanković“ Jelašnica, Dušan Mladenović, predsednik USPRS Vranje i  Dragana Lazić, predsednica USPRS Leskovac.

SAOPŠTENJE  ZA MEDIJE
MOBING, STRAH I DISCIPLINSKI POSTUPCI U OŠ „BORA STANKOVIĆ, JELAŠNICA
Leskovac, 14.oktobar 2020 –  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) organizovala je danas konferenciju za medije na temu mobinga, atmosfere straha i disciplinskih postupaka u OŠ „Bora Stanković“ u Jelašnici. Medijima su se tim povodom obratili Nikola Mihajlović, predsednik USPRS-sindikat OŠ „Bora Stanković“ Jelašnica, Dušan Mladenović, predsednik USPRS Vranje i  Dragana Lazić, predsednica USPRS Leskovac.
Problemi su se javili nakon što je v.d. direktor OŠ „Bora Stanković u Jelašnici, opština Surdulica, Miloš Stojanović, protivzakonito poništio odavno završen konkurs za radna mesta i ugovore zaposlenih na neodređeno, a protiv onih koji su se zakonskim štrajkom upozorenja pobunili pokrenuo je disciplinski postupak.
Od kada je postavljen na mesto v.d. direktora gospodin Stojanović nije sproveo nijednu odluku školskog odbora i nastavlja sa bahatim, svojevoljnim i protivzakonitim ponašanjem. U školi vlada atmosfera straha i nezadovoljstva,  međuljudski odnosi u kolektivu su ozbiljno narušeni. Na upražnjena radna mesta u školi ne zbrinjavaju se radom u školi dokazani ljudi, već se dovode nova nestručna lica. Zaposleni su izloženi pritiscima i ucenama kako ne bi dobili otkaze. Veliki broj njih je već ostao bez posla, a one koji se pobune očekuju disciplinski postupci.
„U želji da zaštitimo naše kolege i u nadi da ćemo uspeti da vratimo novog v.d. direktora u zakonske okvire, organizovali smo i štrajk upozorenja u školi, ali nažalost jedino što smo dobili su kaznene mere i nova otpuštanja. Ovim putem želim da se obratim i republičkom inspektoru i ministru prosvete i da ih pozovem da nam pomognu i da nas zaštite. Tražimo da se i zaposleni i đaci u našoj školi osećaju bezbedno. Tražimo da se poštuju zakoni i da se zaustavi mobing, maltretiranje i zastrašivanje. Ova situacija nanosi veliku štetu zaposlenima, ali i njihovim porodicama, a pre svega učenicima. Učenici su ti koji trpe najveću štetu i moramo da se zapitamo kakav im primer dajemo, koju poruku im šaljemo i kojim životnim vrednostima ih učimo – izjavio je Nikola Mihajlović, predsednik USPRS-sindikat OŠ „Bora Stanković“ Jelašnica .
Miloš Stojanović zauzeo je direktorsku funkciju nakon što je krajem avgusta neosnovano i po hitnom postupku smenjen bivši direktor Zoran Petković.
U roku od samo tri meseca u vreme pandemije i školskih raspusta smenjeno je čak pet direktora osnovnih i srednjih škola u Surdulici.  Sve je počelo kada je tokom trajanja završnih ispita smenjen direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Vladica Nikolić. Ubrzo nakon toga smenjena je i direktorka Doma učenika srednjih škola u Surdulici, Maja Mitić. Usledilo je razrešenje dužnosti direktora Vladice Gavrilova iz poljoprivredno-šumarske škole „Josif Pančić“ i Danila Bulatovića, direktora OŠ „Vuk Karadžić“ Svima njima je poslata vanredna prosvetna inspekcija iz Beograda koja je došla na osnovu “anonimnih prijava” u Ministarstvu prosvete, a kako bi ispitala rad direktora.Unija sprs logo

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Website design: ATEC Technologies
Scroll