Аџић: Очекујемо да министар просвете донесе једино исправно решење о именовању директора Прехрамбене школе

14. октобар 2021.

ЧАЧАК – Председник Синдиката образовања Чачка Владимир Аџић осудио је одлуку директорке Прехрамбено-угоститељске школе (ПУШ) Драгице Симовић да не продужи уговоре са петоро наставника у тој средњошколској установи.

Он је нагласио да њена одлука можда јесте у складу са законом, али је питање колико је у складу са етичношћу, посебно када је реч о колегама чије референце сведоче о квалитету њиховог рада, подсетио је он.

– Не можемо занемарити ни чињеницу да је и држава улагала у њихов развој и напредовање у струци током година, полагање лиценце и додатно оспособљавање за обављање посла на којем су биле радно ангажоване, да се и у томе огледа бесмисао потеза директора школе – навео је Аџић.

Оно што је за сада Синдикат образовања Чачак могао да уради је да се обрати директорима школа да у новонасталој ситуацији имају разумевање према колегама вишегодишњим радницима, које Закон не штитити, сматра он.

– Директор ОШ “Танаско Рајић“, у којој сам и сам радно ангажован, примио је на 50 одсто радне норме педагога који је сада остао без посла у ПУШ. Радно ангажовање тих колега које су остале без посла нам је приоритет, али не одустајемо ни од захтева да се у поступку избора директора у тој школи поступи у складу са вољом већине запослених. Чудно је како се директорка школе када отпушта раднике позива на Закон, али када она треба да се повуче и остане без мандата процедуре се заобилазе, као да никоме другоме та материјална егзистенција и храна на столу није потребна. Синдикат образовања Чачак осуђује одлуку Школског одбора којом није испоштована воља већине колектива у поступку избора директора. Колеге у тој школи дале су подршку кандидату за директора Јелени Ђуровић већином гласова на седници Наставничког већа одржаној 30. августа 2021. године. Већ 31. августа дата су решења о престанку даљег радног ангажовања колегама. Дакле колеге су годинама вредно радиле у тој школи, без иједног приговора на њихов рад и уговор им је уредно обнаљан сваке године, све до сада. Па да ли је то случајност или нечија намера да толиким бројем отпуштања обележи овогодишњи избор за директора школе? – упитао је Аџић.

Он каже да Синдикат образовања Чачак неће одустати од својих начела, да се у поступку избора директора поштује воља колектива школе.

– Очекујемо и да ће Министар просвете донети једино исправно решење о именовању директора, односно да на место директора школе буде постављен кандидат коме је колектив дао подршку – изјавио је Аџић.

Извор: Морава инфо




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll