(BEZ)BEDAN POČETAK

10. septembra 2020.

Prošla je prva nedelja nastave pod maskama. Pod maskom, ali onom frazeološkom, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,

Mladen Šarčević, ubeđivao je javnost da je sve bezbedno za početak rada škola. Posle samo sedam dana, bezbedno je (p)ostalo bedno.

Da tajming nove školske godine nije dovoljno dobar, uverio se i ministar lično i to posredstvom snimaka koje dobija svaki dan, kako je izjavio za medije, na kojima su učenici i nastavnici bez maski. Osim da takvo kršenje mera neće tolerisati, ministar je naglasio da nema opuštanja: ,,Učenici treba da budu odgovorni, nastavnici još više, a direktori najviše, jer je na njima najveća odgovornost.“ Shvatili smo, samo ministar nema ama baš nikakvu odgovornost.

Za prva tri dana nastave, glavnokomandujući srpske prosvete, ako mu je verovati, smenio je tri direktora, a najavio i pojačani nadzor prosvetne inspekcije od ponedeljka, 7. septembra. Scenario nalik ,, Lajanju na zvezde“, kada profesor fizičkogvaspitanja na početku časa sa nastave udalji tri učenika i izjavi: ,,Trči dole i reci ostalima da čekaju dok sve ne isteram“. Možda to i jeste deo scenarija, ali ne filmskog. S obzirom na činjenicu da maske za učenike i zaposlene u školama nije obezbedilo resorno Ministarstvo (ili bar ne u većem broju), nego su roditelji učenika i nastavnici ti koji svakodnevno i samostalno obezbeđuju maske, onda su oni izgleda i jedini odgovorni, ako ne postupaju u skladu sa propisanim merama. Dezinfekciona sredstva koja su škole od lokalnih samouprava dobile na litre, unutar škole se dele na kašičice, ne bi li duže trajala. Ako se uzme u obzir da je na svakom od tih balona etiketa upozoravajuće crvene boje, što sugeriše na opasnu hemikaliju, onda je donekle i opravdano što se raspršuje u blažem rastvoru, ali se nameće pitanje u kojoj meri je dobijeni rastvor delotvoran…

Ono što je sigurno, jeste da je pomenuti preparat lepljiv, pa su dezobarijere na ulasku u škole više nalik prljavim sunđerima, nego ozbiljnim preprekama koje štite od virusa. To su dakle propisane mere koje treba da očuvaju zdravstvenu bezbednost jednog od najvećih sistema, jer prema rečima ministra: ,,Prosveta je veliki sistem i ako bi se jedan odsto nastavnika opustio i kršio mere, to bi bila jedna hiljada i trista nastavnika, a ako bi to činio jedan odsto učenika, onda bi to bilo 8 hiljada i 5 stotina nedisciplinovanih, što je ogroman epidemiološki rizik.“

Zapravo, ogroman epidemiološki rizik jeste broj potencijalno zaraženih, na koje je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i upozoravala kada je predlagala odlaganje početka nastave u cilju bolje pripremljenosti škola.

Ministru je mnogo jednostavnije da moguće nosioce zaraze, okarakteriše kao nedisciplinovane, a da pri tome nisu
propisane određene disciplinske mere kojima bi škole sankcionisale nepoštovanje mera zaštite na kojima insistira kako medicinski tim Kriznog štaba, tako i ministar lično.

Ne čudi, međutim, izjava Šarčevića da će, ukoliko nešto krene po zlu, podneti ostavku! Zamislite, ministar prosvete u tehničkoj Vladi kojoj je istekao mandat preti da će podneti ostavku za koju apsolutno nikoga nije briga, niti ima bilo kakvu težinu!?!

I tako ponovo oživesmo Nušića i njegova „Gospođa ministarka“, postade „Gospodin ministar“ koji čini sve, samo da njegova frazeološka ostavka (koju ovoga puta niko nije ni tražio), ne bude uvažena.

U Čačku, 7.septembra 2020.

Rukovodilac Resora za obrazovni sistem Unije SPRS

Vesna Jerotijević
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll