Danas je Međunarodni dan obrazovanja

24. januara 2022.

Srbija ga „obeležava“ulažući u obrazovanje najmanje u Evropi i u stalnoj nadi da će neko drugi rešiti nagomilane probleme.

Dočekujemo ovaj dan menjajući strategije, ministre, obrazovne fokuse, udžbenike, planove i programe… Reformišemo školstvo, a najčešće redefinišemo same školske reforme, pokušavajući da bez ulaganja, još malo (na nizbrdici) dodamo teret svima koji u školu ulaze: deci, zaposlenima, a u svetlu kovida, i roditeljima.

Besciljno menjajući sve što nam padne pod ruku, usavršili smo samo kupovinu lažnih diploma, lažnih studenata, sa lažnih fakulteta, koji neretko postaju pravi državni projekti. Kako doći do 30 posto visokoobrazovanih koliko nam, Evropa traži? Vlasti misle baš ovako…

Ubeđujemo ljude da je onlajn nastava sedenje pred televizorom i da su nam škole digitalizovane, iako smo pustili prosvetne radnike da iz ličnih sredstava nabavljaju kompjutere i internet. Drugim rečima, da plaćaju da bi radili! Verovatno u tome treba tražiti objašnjenje statistike za 3 procentaljudi bez ikakve škole, 11 odsto sa nepotpunom osnovnom i 21 posto onih sa osnovnom školom. O onima koji su u školi, a svaki treći nam je funkcionalno nepismen, sada nećemo…

Bombarduju nas novim moralnim merilima koja se serviraju uživo, pravo iz rijalitija. Ubeđuju nas da je pravo – krivo, a krivo – pravo, da je odlično biti žena lakog morala i kriminalac. To se lajkuje, šeruje, taguje, tvituje, a bojim se, i prima među našu nejač.

Mi iz Unije, dugo već pokušavamo da popravimo stvari u obrazovanju. Pravedna raspodela novca, svakako je jedna od najvažnijih tema. Kada smo oktobra 2018. godine, završili pregovore oko platnih grupa i razreda u javnom sektoru, ni najveći pesimisti nisu pomislili da ćemo decembra 2021. čuti da se ovaj projekat odlaže za 2025. godinu!

Nikada nismo saznali ko je zaustavio primenu predloga oko koga su se tada složili Vlada Srbije, MMF i svi sindikati prosvete? Ko je ta veća sila? Ili je Vlada opet fingirala da dobije na vremenu… Valjda je i dobila…

Od obrazovanja su svi digli ruke i jedino što rade sve vlasti jeste kontinuirano ispiranje mozga floskulama o važnosti ovog stuba društva. Niko više u to ne veruje, a posebno mladi ljudi, koji i ne upisuje pedagoške fakultete.

Tužna slika Srbije, biće još tužnija, ako se zaista nešto ne promeni. Ako ne priznamo šta je pravo, a šta krivo, šta je dobro, a šta nije, šta je lepo, a šta ružno.Imamo mi svi u sebi te parametre, samo ne treba da se stidimo da ih pokažemo.

Možda danas, na ovaj Međunarodni dan obrazovanja, treba posebno istaći da je jedini izlaz za nas, put Svetoga Save:

„ Neka se povinuje:

Nepismen, pismenome

Neuki obrazovanome…“

Uoči njegovog Dana ostaje samo nada da ćemo se opametiti dok zaista i istinski ne bude kasno.

INFO USPRS
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll