ДАНАС ПОДИЖЕМ ГЛАС ПРОТИВ ПОНИЖЕЊА

28. март 2022.

Говорићу данас у име мојих оштећених и разочараних колега из школе ЕТШ“ Никола Тесла“.
Како у пет минута мог обраћања да стане све оно што смо последњих неколико година прeтрпели, колико неправде смо доживели, колико понижења…

Данас у име својих колега, подижем глас против оних који понижавају нашу професију.

Школе у Србији су у претходне две године преживеле праву тортуру. Бачени смо у пандемијске услове, препуштени да се сналазимо сами, без икакве стварне подршке од стране државе и Министарства. И ми смо се одазвали својој дужности. На жалост, наш труд је заборављен, а награђени смо смањењем плате?! Ово је кап која је прелила чашу. Уз заиста занемарљиво повећање од седам посто, које у овим околностима огромних поскупљења не значи ништа, ми смо јануарске плате добили мање него децембарске, пре повећања. Чиме смо заслужили ову казну?

Радили смо превише одговорно и вредно? Можда зато што смо трошили свој интернет и рабили своје уређаје у време онлајн наставе, па смо за то кажњени? Можда и заслужујемо ово смањење јер смо своје радне сате, своју интелектуалну својину поклонили једном бахатом чиновничком удружењу.

Наша школа позната по успеху и традицији под страшним је ударом небриге Министарства. Инжењери електротехнике, програмери, математичари, физичари, али све чешће и остали, постали су дефицитаран кадар, јер ко жели да ради у школи за тако мале плате и у тако тешким условима. Приморани смо да професорима који раде доделимо преконормни рад, чак и до 30 посто преко основног фонда. Најновија домишљатост владе је да се смање надокнаде за преконормни рад у току месеци када су ученици на распусту. Колеге су у јануару добиле и по 10 000 мању плату са све фамозним повећањем. Ово је пажљиво осмишљено и буџетом је планирано смањење. Питам се, ко је дошао на идеју да завуче руку у џеп ојађеном професору.

Узимате од сиромашних да дате богатим? Бројите нам часове и плаћате као надничаре? Зар је то начин да нам се одужите за ванредни напор и муку коју смо уложили и поклонили држави. Када смо се пожалили надлежнима да ово тера људе из школа, да губимо квалитетне људе, да су људи разочарани, уморни, да одлазе из просвете, није их било брига. Лаконски су нам одговорили: „Па, упишите мање одељења“. Да ли је то одговор на све? Да бисте уштедели минорну количину новца, ударате на уморног и осиромашеног професора који ради прековремено? Отимате од цркавице. Не бисте то смели, да је у вама остало бар зрно здравог разума или части. Колико се осећамо потцењеним и злоупотребљеним , у тренутку кад осетимо количину небриге, бахатости и површности коју демонстрира држава над нама.

Кажете, платили смо вас колико сте радили? Па нисте чак ни кад бисте нас дупло платили. Ова неправда подсетила нас је колико је много потцењен наш рад и како нам закидате где год можете. Много има кулука, неплаћеног рада, који се људима намеће. Многима се преконормни рад уопште не плаћа, не плаћа се припрема за матуру, блок настава, имамо стотине сати онлајн рада, који нам је наметнут као обавезан и плаћен нула динара. Обим посла стално расте, а сада нам се намеће и Државна матура, камчи се бесплатно израда задатака, бесплатно су снимани часови, за које смо трошили дане и ноћи, свој интернет и своју технику.

Стално, изнова, суочавамо се са израбљивањем наставног кадра, без свести који је значај квалитетног човека за катедром. Израбљујете професоре и одбацујете, их у старо гвожђе, зар је то стратегија образовања.

И ваша стратегија за ђаке је јасна. Најбољим ђацима наменили сте одлазак на рад у иностранство. Осредњи ђаци остаће у Србији, где ће радити у страним фабрикама за минималац, наравно у пеленама. И најзад, за најгоре ђаке, биће обезбеђене директорске и министарске фотеље и посланичка места у Парламенту.

Будућност ваше деце је обезбеђена. Нажалост, будућност свих осталих крајње је неизвесна.
Само, у тој математици сте се мало прерачунали. Не пристајемо на то место где сте нас поставили. Тражимо да повучете спорне промене у закону, почнете да поштујете људе који у непосредном раду са децом носе на својим плећима сав терет проблема у образовању. Министарство би требало да нам помогне, пружи подршку, а не да нас сасеца на сваком кораку, саплиће, гуши и контролише.

Ниједно обећање од пре седам година нисте испунили. Ми вам више не верујемо! Потценили сте моћ малог човека кад подигне глас. Овај зулум ми више не можемо да трпимо. Не можемо и нећемо! Јер ми више немамо шта да изгубимо.

У име запослених у ЕТШ „Никола Тесла“ у Београду,

Светислав Ћаловић, професор




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll