ЕТШ ”НИКОЛА ТЕСЛА“ НОВИ САД – НЕЗАКОНИТОСТИ У РАДУ

14. септембар 2020.

Поједини професори у Електротехничкој школи „Михајло Пупин“ у Новом Саду остали су без дела норме, али и без могућности да ту норму попуне у другим школама, јер управа ове образовне установе није на време урадила бодовање технолошких вишкова.

Како наводи председник синдиката у овој школи Ермедин Елезовић, због тога потенцијални вишкови нису могли благовремено да конкуришу у другим школама.„Директор је био у обавези да до 21. августа попуни те листе технолошких вишкова, слободних места и непуне норме. Технолошки вишкови нису били попуњени. Међутим, попуњена је била листа слободних места, наравно, опет без консултације са синдикатом. Оно што морам да нагласим је да све те листе морају бити потписане од стране овлашћеног лица у синдикату школе, што у овом случају није учињено“, објашњава Елезовић.

Он појашњава да сваке године у јуну школа врши бодовање технолошких вишкова, ако постоје. У ЕТШ „Михајло Пупин“ то није урађено. Запослени су отишли на колективни годишњи одмор 15. јула, а тек по повратку са одмора, неки од просветних радника су сазнали да ће постати технолошки вишак. Тек крајем августа стигао је допис мејлом да је именована комисија за бодовање. Синдикат је одлучио да то решење не прихвати зато што поступак није одржан у складу са законом. Да је тај процес, од почетка до краја и на време, урађен како треба, запослени којима је смањена норма били би заведени у софтвер „Доситеј“ што би им омогућило да конкуришу за посао у другим школама које би, уколико постоји простор за њих, биле у обавези да их запосле.

„Распоред је готов, подела часова је урађена, али то је неко урадио уместо нас. И ми само треба да потпишемо то што је неко направио, а ми као синдикат то нећемо да урадимо“, наглашава Елезовић.

Како наводи, они су упутили допис директору школе истог дана када су обавештени о технолошким вишковима, али нису добили одговор. Првог септембра због ове ситуације одржан је и штрајк упозорења.

Соња Бандић, професорица социологије на српском и мађарском језику, која је у овој школи на неодређено запослена од 2007. године, каже да је остала без 25 одсто норме и тако спала на 60 одсто норме, за шта је сазнала тек на почетку школске године. Истиче да је још у јуну тражила од школске управе да јој кажу колики јој је фонд, јер се обично већ у то време зна.

„Последњег дана августа одлазим код секретара школе да тражим потврду да сам школски вишак, што он одбија јер је то немогуће и даје ми празан папир да ја пишем молбу да се заведем као технолошки вишак, што није уобичајено и по правилима. Једино што сам добила је анекс уговора, али са тим нисам могла ништа. Конкурисала сам у оближњој школи, али директор ми је рекао да не може ништа са парчетом папира, ако ја нисам заведена на листи технолошких вишкова“, објашњава.

Тврди да се обратила просветној инспекцији, школској управи, покрајинском секретаријату, државној секретарки, министру просвете и премијерки Ани Брнабић. Одговоре није добила.

„Основни проблем је што је мени потпуно одузето право на рад. Разумем да се смањују фондови, па чак и да не постоји добра воља да ми се помогне, али ако већ не постоји место за мене у овој школи онда би било лепо да ми се омогући да бар нађем посао у другој, међутим, мени је и то одузето. Надам се да ће неко од надлежних органа реаговати и да самовоља управе школе не може да буде изнад закона. Нико, без обзира на то што сам ја самохрана мајка и што мени по праву и закону припада ова могућност, неће да ми изађе у сусрет“, прича Бандић.

Тачан број запослених у овој школи који су проглашени технолошким вишковима без уписивања у „Доситеј“ базу се не зна, али у синдикату кажу да им се јавило неколико професора.

За уторак је заказан Школски одбор, а председник синдиката и заменик председника који су у овом одбору ће поднети оставке.

Како кажу представници синдиката, проблема у овој школи било је и приликом избора, односно реизбора директора, јер се испоставило да је само кандидат који је већ био директор у претходном мандату имао потпуну документацију.

ЕТШ „Михајло Пупин“ је једина школа у Новом Саду у којој се целокупна настава током септембра обавља на даљину, јер, како кажу синдикалци, није организована комбинована настава.

„Није било анкетирања ученика, није било анкетирања родитеља. Није било седнице наставничког већа од 9. марта ове године. Нас нико ништа није питао. У свим школама је комбинована настава онлајн и физички у школи, док је код нас комбинована онлајн, преко интернета и на даљину“, каже Жељко Петковић, заменик председника синдиката.

Претпоставља се да ће комбинована настава почети од октобра.

Уколико се бодовање технолошких вишкова не покрене по закону, а директор школе због ове грешке не буде разрешен синдикат најављује радикалније мере непослушности.

Новинарка 021 покушала је да контактира и директора школе Милана Вукобрата, али се нико није јављао на телефон.

Извор: 021.рс




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll