Generacija Z (zbunjenih, zaplašenih, zabrinutih)

27. juna 2022.

Generacija Zumera je demografska grupa koja dolazi posle Milenijalaca. Još nije utvrđen precizan opseg kada Generacija Z počinje ili se završava, ali demografi i istraživači obično uzimaju vremenski raspon od kraja devedesetih do ranih 2010-ih. Značajna karakteristika ove generacije jeste rasprostranjena upotreba interneta od ranog detinjstva.

Smatra se da se dobro snalaze sa tehnologijom, a da je interakcija na sajtovima društvenih mreža značajan vid njihovog druženja. Pojedini analitičari smatraju da je odrastanje u Svetskoj ekonomskoj krizi, ovoj generaciji dalo osećanje uznemirenosti i nesigurnosti.

Ova generacija osmaka, 2007. godišta, uznemirena je i nesigurna više od ostalih Zumera, jer u naredna tri dana, 27, 28. i 29. juna, polaže završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2021/2022. godinu. Panika oko polaganja male mature sve je veća, pa ne čudi što su pored osnovaca, uspaničeni i njihovi roditelji. Zbog serije dojava o bombama za 60 procenata smanjen je broj škola u kojima će se održavati završni ispit, čime su učenici dovedeni u neravnopravan položaj. Dok će jedni odlučujuću utakmicu za upis u željenu srednju školu igrati na domaćem terenu, drugi gostuju u obližnjim ili daljim školama, pred publikom koja čak i nije gostujuća. Vrhunski sportisti znaju koje su prednosti domaćeg terena, dok je ministru Ružiću najvažnije da se na regularan način završi školska godina, kojoj je već ,,sviran“ produžetak, i to ne samo na završnom testu za osmake, već i kada su u pitanju prijemni ispiti na fakultete.

Generacija Z više je nego zbunjena, zaplašena, zatečena…

Ministar ističe da je tajnost najvažnija, da su testovi odštampani, stavljeni u sigurnosne vrećice i da će biti odvezeni na lokaciju u pratnji policije, tako da svi moraju da učestvuju pod jednakim uslovima, koji već u samom startu nisu jednaki za sve. Zbog serije dojava o bombama u školama, postoji operativni plan polaganja male mature u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Škole će biti pregledane, a biće organizovani policajci koji će redovno nadgledati i obilaziti školske objekte. Izgleda da će ove školske godine na završnom ispitu osmaka najviše obaveza imati policajci, umesto nastavnici i đaci.

Školski mejlovi biće van operativnog sistema, tako da dojava neće biti, tačnije, škole ih ne mogu primiti. Znači da sve se svodi na to, da kada ne stigne mejl, ,,Ne vidim zlo, ne čujem zlo, ne govorim zlo“. Poruka tri mudra majmuna koju ceo svet razume, ali postoje brojne interpretacije simbolike mističnih majmuna i maksime koju personifikuju, među kojima je i ona da predstavljaju moralnu vertikalu dobrog uma, govora i delovanja. Na Zapadu ova fraza često ima negativnu etičku konotaciju i označava osobe i situacije gde se gleda kroz prste onima kojima se ne bi smelo. Sam izraz i majmuni često se koriste za označavanje situacije u kojima se odgovorni odriču moralne obaveze i ignorišu ili se prave da to čine.

Generaciji Z, baš se ne da, bar kada je mala matura u pitanju. Godinama unazad od ,,Afere grudnjak“ do akcije ,,Bomba“, mala matura pada na ispitu. Izgleda da naš obrazovni sistem još nije zreo za ispit zrelosti, kako veliki, tako ni mali.

Dragi Zumeri, uzdamo se još jedino u vas! Svet koji vam ostavljamo pun je ludila, straha i neznanja. Od danas, pa nadalje, morate ga popravljati, srećno vam bilo!

Vesna Jerotijević

Rukovodilac Resora za obrazovni sistem Unije SPRS
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll