GORNJI MILANOVAC – PROTEST

03. septembra 2022.

Štrajk prosvetnih radnika u Gornjem Milanovcu

„Umesto da se bavimo planovima za rad sa učenicima, mi moramo da se bavimo planovima za našu borbu protiv katastrofalnog stanja u prosveti, položaja i niskih plata radnika, a sada i dodatnog ugrožavanja i ograničavanja kvaliteta nastave.“

Ovako je, osim ostalog, današnji početak još jednog septembarskog štrajka prosvetnih radnika obrazložio milanovački predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Vladimir Milisavljević. Za sada je štrajk u uobičajenom zakonskom okviru sa skraćenjem školskih časova na 30 minuta. Milisavljević najavljuje i izlazak na masovnije proteste ukoliko se njihovim zahtevima što pre ne izađe u susret i ispune osnovna tri uslova: povećanje plata za 20 odsto sa isplatom dugovanja od 50 hiljada dinara; smanjenje broja učenika na najviše 24 po odeljenju, i povlačenje mogućnosti date direktorima škola da spajaju odeljenja s različitim uzrastima radi uštede, u školama sa manjim brojem dece.

– Povećanje koje tražimo nije čak dovoljno ni da isprati inflaciju, ali smo se za sada zadržali na toj cifri, – kaže Milisavljević za GMInfo. – Drugo, i dalje nema stalnog dijaloga između resornih organa, ministarstva, države, Vlade, i nas, iako mi to uporno zahtevamo i nudimo rešenja. Ne može se u prosveti ništa raditi ni menjati bez temeljne konsultacije sa samom strukom, samim radnicima u prosveti.

U odsustvu takvih konsultacija, kako ističu sindikalci iz prosvete u Srbiji, nije ni čudo što je došlo do ideje spajanja manjih odeljenja u jedno veće tamo gde je nedovoljan broj učenika, uglavnom u selima, uprkos tome što se radi o deci različitog uzrasta i razreda. Takav potez Ministarstva je, prema oceni Milisavljevića, potpuno neverovatan. Podsećamo, resorno Ministarsvo dalo je mogućnost direktorima škola da po svojoj proceni sprovedu spajanja, ali da to nisu u obavezi.

Koji god direktor to uradi iako ne mora, kako kažu u USPRS, u najboljem slučaju će prepoloviti kvalitet nastave i biti za to odgovoran.

– To spajanje podrazumeva da će zaposleni, onaj koji uđe u učionicu, svoj čas morati da podeli na dva dela. U prvom delu časa radiće s jednom, a u drugom s drugom grupom đaka. U tom trenutku deca su uskraćena za 50 procenata časa, plus što se taj čas deli i na ukupan broj đaka. Kako je neko uopšte takvu mogućnost želeo da iskoristi? U Milanovcu je došlo do jednog takvog spajanja, nažalost (u izdvojenim odeljenjima koja pripadaju OŠ „Takovski ustanak“, prim, aut,).

Mi imamo u poslednje vreme, od odlazećeg ministra Ružića, svakodnevne rečenice da se to radi zbog uštede na grejanju, uštede na struji. Ako nam je cilj ušteda, a ne deca, onda mi moramo jasni da budemo, da kažemo šta je cilj budućnosti naše zemlje? Zemlja bez dece? – pojasnio je i poručiio Milisavljević danas u razgovoru s novinarima kod Osnovne škole „Momčilo Nastasijević“.

Kako je GMInfo naknadno nezvanično saznao, od pomenutog spajanja odeljenja u OŠ „Takovski ustanak“ se odustalo nakon reakcije jednog roditelja, koji se tome usprotivio i hteo da ispiše svoje dete iz te škole.

U Srbiji je štrajk prosvetnih radnika, kako prenosi niz drugih medija, otpočeo u 15 gradova i opština Srbije.

Izvor: gm info.rs

 
POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

VI Faza odobrenih radnih mesta

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll