Unija sprs logo

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених конкурса

I Фаза одобрених радних места

Просвета има реч

IB – министров ID 

24. јула 2020.

IB – министров ID или Програм међународне матуре – министрова лична карта

Новина названа Програм међународне матуре – IB диплома, пројекат је образовања за школе широм света. Међународна образовна фондација, основана је давне 1968. године у Женеви и све до 2007. године називана је Међународном организацијом матуре (International Baccalaureate Organization). Циљ овакве матуре јесте да оснажи интернационалну свест, олакша прелазак из једне државе у другу и да максимално припреми ученике за већину факултета у свету.

У Србији програме Међународне матуре нуде четири школе: „Међународна школа Београд“, независна и непрофитна организација (Диплома програм од априла 2005); Приватне гимназије: „Црњански Београд“ и „Руђер Бошковић“, ауторизоване су за Диплома програм од 2006; „Гимназија Јован Јовановић Змај“, у Новом Саду, Диплома програм има од јула, 2014. године. Од наредне године, њима би, по речима министра просвете, требало да се придруже и гимназије „Десета београдска“ и „Светозар Марковић“, из Ниша.

Дакле, најављене новине су итекако старе и познате, а нови би једино требало да буде број ученика који ће се определити за понуђени образовни програм који је отворен према свету, а затворен према националним универзитетским програмима. У теорији се ради о одличном програму, али пошто градива има 30 процената мање него у класичним гимназијама и оцене се подижу за два нивоа, од максималне петице до седмице, то доводи у питање упис на државне универзитете, јер како надокнадити оних 30%, ако немате новца за студирање у иностранству!?

ministrov id

Елем, јасно је да се увођењем овог и сличних образовних програма за аудио-визуелне и сценске профиле, надарене за друштвене науке, хемију, биологију, физику, као и курикулума за ђаке у спортским гимназијама, стиче, према речима Шарчевића, „предуниверзитетска специјализација“ за велике светске универзитете или пак приватне универзитете у земљи (ако, наравно, имате и светски буџет намењен за студирање).

Немамо ништа против да се ученицима завршних разреда гимназије отвори још неки прозор у свет, али је невероватно да се све мање прича о Великој матури коју би требало да полаже знатно већи број свршених средњошколаца!? Шта је овде намера Младена Шарчевића, да замагли, да скрене пажњу, да избегне суочавање са тим да није успео да спроведе пројекат Националне матуре или нешто сасвим друго, остаје да се види.

Дакле, министре, идемо редом, прво да завршимо са оним што је одавно требало да се полаже, тј. да Велика матура буде пријемни испит на факултете (првобитно планиран да заживи још 2014. године). У том да нађете ресурсе за озбиљно спровођење овог испита. Онда, када то одговорно спроведете прво Ви, па и сви ми, можемо да разговарао о IB програму. Тек тада ће ова прича имати смисла, јер сада је она и преурањена и непотребна.

Унија синдиката просветних радника Србије од свога постојања, залаже се за очување образовног система који се деценијама систематски урушава под изговором да се унапређује.

Министре Шарчевићу, до спровођења Националне матуре, на скали оцењивања од један до седам, заслужили сте – један!

У Чачку, рук. Ресора за образовни систем Уније СПРС

23.јула 2020. Весна Јеротијевић
Website design: ATEC Technologies
Scroll