Ima li smisla spajati đake od 5. do 8. razreda

10. avgusta 2022.

Ima li smisla spajati đake od 5. do 8. razreda – Pašić objašnjava na primeru biologije
Uputstvo za organizaciju nastave u narednoj školskoj godini koje su škole dobile sredinom juna izazvalo je polemike i dileme. Jedan deo prosvetnih radnika je, pozivajući se na kvalitet nastave, i radi očuvanja malih seoskih sredina, protiv spajanja učenika od petog do osmog razreda. U Ministarstvu prosvete kažu da se škole ne zatvaraju, već da im je data mogućnost, a ne obaveza, da zbog bolje organizacije i kvaliteta nastave, spoje učenike različitih razreda i od petog do osmog razreda. Rok za dostavljanje predloga za formiranje odeljenja za narednu školsku godinu nadležnoj školskoj upravi i savetniku za finansijsko-materijalne poslove je upravo istekao.

Spajanje učenika nižih razreda primenjuje se godinama unazad u pojedinim manjim mestima. Takve škole su realnost i potreba.

Pripremila Natalija Sinanović
Izmenom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja školama je data mogućnost, da organizuju nastavu u kombinovanim odeljenjima od prvog do osmog razreda. Na kombinovanu nastavu u starijim razredima, profesori u manjim sredinama, ne gledaju sa odobravanjem.

„Kombinovani model nastave za učenike od petog do osmog razreda za nas nastavnike je potpuna nepoznanica i smatramo da bi ovaj model smanjio kvalitet nastave“, kaže nastavnica geografije Milena Tanasijević.

Da posledice mogu da budu nesagledive, smatra Ana Čolović, direktor OŠ „Svetozar Marković“ iz Kovilja.

„Zamislite jedno odeljenje od tri razreda. Nastavnik bi bio primoran da u toku od jednog časa, časa od 45 minuta, ispredaje tri raznorodne nastavne jedinice, gde bi imao dve obrade i jedno utvrđivanje ili obrnuto“, navodi Čolović.

Predsednica Unije SPRS Jasna Janković napominje da spajanje ugrožava podružne škole u malim mestima, u selima, u brdskim predelima. „Tamo dokle je teško doći i tamo gde upravo treba da negujemo školu kao centar svih društvenih zbivanja“, navodi Jankovićeva.

Biologija za primer
Da je ovakva nastava moguća i u višim razredima, nadležni objašnjavaju na primeru biologije.

„Biologija je sad ove godine, odnosno poslednja izmena koja je bila, urađena spiralno. Šta to znači? Da učenici kako uče u petom tako u šestom proširuju, pa i u sedmom pa i u osmom. Znači, za biologiju je veoma moguće da se realizuje ta nastava“, pojašnjava pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milan Pašić.

Dodaje da je svakako teže nastavniku da se pripremi za takav čas. „To možete pitati najbolje nastavnike razredne nastave koji predaju u prvom ciklusu. Oni će vam reći kako je moguće raalizovati prirodu i društvo ili svet oko nas ili matematiku i u prvom razredu i u četvrtom razredu“, navodi Pašić.

Broj učenika u odeljenjima od drugog do osmog razreda utvrđuje se najkasnije do 8. avgusta, a za prvi razred najkasnije do početka školske godine. U resornom Ministarstvu tvrde da se sve radi u interesu učenika.

„Imate pet ili šest učenika osmog razreda koji pohađaju i jednog učenika sedmog razreda. Zbog njegove socijalizacije, budućnosti, možda i napretka i nekih aktivnosti – da se on priključi učenicima osmog razreda i da zajedno pohađaju nastavu. Ukoliko škola proceni da za to nema potrebe, da će na dete negativno uticati, niko neće dati negativno mišljenje ili nešto što nije u interesu učenika“, istakao je Pašić.

U Srbiji trenutno postoji 69 škola koje imaju do 50 učenika od prvog do osmog razreda. Prošle godine nijedna škola nije zatvorena.

Izvor: RTS
KANCELARIJA USPRS: 065/944 2000

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA UNIJE SPRS: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ČLANOVI USPRS RADNIH PODGRUPA PRI ŠKOLSKIM UPRAVAMA

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

VI Faza odobrenih radnih mesta

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll