Ко контролише поштовање колективног уговора у школи?

22. октобар 2021.

На недавно одржаној конференцији Уније синдиката просветних радника Војводине покренуто је питање ко контролише да ли образовне установе раде по закону, поводом случаја колеге Бојана Козоморе, проф. физичког васпитања са 15 година радног искуства, који је остао без дела норме иако је био претпоследњи на коначној ранг-листи технолошких вишкова у бачкопаланачкој Техничкој школи „9. мај”.
– Сви којима смо се обратили у последњих месец и по дана изјаснили су се ненадлежним за овај проблем – каже члан председништва УСПРВ Петар Петрић, наводећи да су се од случаја оштећеног колеге оградили Школски одбор, Општинска просветна инспекција, Инспекција рада Јужнобачког округа, па и Покрајински секретаријат, тврдећи како они не контролишу поштовање Посебног колективног уговора.

Стога чланови СПР Бачка Паланка целокупну јавност, као и носиоце полуга власти, питају која инспекција контролише примену једног тако важног акта и да ли је одлазак на суд прва, уместо последња опција, како би требало да буде у једном добро уређеном друштву. Како Петрић објашњава, услед губитка одељења због мањка ђака у некој школи, радници се, по јасно прописаним правилима, бодују не би ли се утврдило за чијим ангажовањем делимично или потпуно престаје потреба. Овај посао обавља комисија коју предлаже синдикат, а усваја Школски одбор, док је директор у обавези једино да прогласи вишком последњег на ранг-листи.

– Комисија је урадила свој посао квалитетно, те нико није имао примедбе на то. Предмет је већ на суду, а, колико чујем, тужба путем синдикалног адвоката стигла је и у школу – додаје Петрић.

Непоштовање Посебног колективног уговора је само врх леденог брега проблема у ТШ „9. мај”, каже Петрић, због чега је тамошњи општински одбор још на састанку у септембру донео одлуку да се одржи протест.

С. Милачић

Извор: Дневник




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll