Ко може да тврди да у школи нема на стотине заражених коронавирусом

06. септембар 2020.

Ко може да тврди да у овом тренутку нема на стотине заражених међу ђацима и наставницима, с обзиром на то да није било обавезе да се било ко тестира пре уласка у школски колектив, у разговору за „Политику” пита Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, наглашавајући да не мисли да је за такву превентивну меру сада касно. Као гласноговорника синдикалне организације која окупља око 30.000 запослених у основним и средњим школама, њу није изненадило то што је на самом почетку радне године, упркос предузетим мерама и апелима да само здрава деца иду у школе, и званично регистрован улазак короне у школски систем. Изненадили су је написи у медијима којима се родитељима прети затворским казнама и одузимањем старатељства због потенцијалних последица тога што су у школу послали дете за које у том тренутку нису знали да ли је ковид позитивно.

− Помисао да би им се могло одузети родитељско право да се старају о својој деци, изазива језу. Не бих да коментаришем степен исхитрености таквих изјава. Али, што се тиче „кривичне и прекршајне одговорности” родитеља на које се диже хајка јер су довели децу у учионицу, а чекали су резултате ПЦР теста за неког члана породице или и за свог школарца, неодговорност би била да управи школе нису јавили да се испоставило да корону има ђак који је био на часовима, или да је вирус потврђен код неког од чланова домаћинства у коме живи − оцењује Јанковићева, реагујући на јавну осуду родитеља ученика београдске ОШ „Браћа Јерковић” који су у школу послали дете не сачекавши резултат ПЦР теста, који је касније показао да ђак има ковид 19.

Према смерницама просветног врха, родитељи овог месеца нису у обавези да школи доставе писано оправдање уколико у било ком тренутку одлуче да дете не пошаљу у школу. Довољно је да због кијавице, мучнине, малаксалости, чак и само стрепње од потенцијалне гужве и евентуалног присуства вируса у колективу, промене одлуку и определе се да ученик настави да прати часове само на даљину. Имајући то у виду, Јанковићева напомиње да су родитељи који јаве школи да је било ко у њиховој породици ковид позитиван и те како одговорни и да је срамотно осуђивати их и кажњавати због тога.

− Једини начин да се родитељ казни због тога што не дозвољава детету да иде у школу односи се на основно образовање, које је обавезно, рачунајући и припремни предшколски програм, и по закону се не односи на услове короне. Кад смо већ питали родитеље да ли ће децу да шаљу у школу или не, урадили смо нешто што закон не препознаје. Начињен је преседан, родитељима је дозвољено да бирају да ли ће дете било ког разреда основне или средње школе наставу похађати онлајн или у школској клупи, по посебном плану и програму кројеном сходно неизвесној епидемиолошкој ситуацији. Надлежни иду корак даље упозорењима да неодговорно понашање родитеља који у школу пошаљу дете за које нису сигурни да је потпуно здраво не може да прође без санкција. А шта ако су оболели, а немају симптоме? Како родитељи то да знају за ђаке, како наставници то да знају за себе − пита Јанковићева у име просветних радника, међу којима су многи родитељи деце школског узраста.

По њеном мишљењу, ковид 19 је већ ушао на школска врата, само се не зна у којој мери, и још је рано причати о степену хаоса који ће настати управо из неразумевања упутстава које су школе добиле и нејасноћа која из њих проистичу. Просветни радници су, како каже, свесни да се морају придржавати прописаних правила, а што су она јаснија, то ће се на терену лакше примењивати.

Теткице су стубови образовања у доба пандемије

Теткице су сада стубови школа, не директори, иако на њима јесте огромна одговорност за организацију рада у условима који су по свему неуобичајени и са неминовном дозом ризика која се не може отклонити док год као друштво не будемо у прилици да бројимо дане без новозаражених ковидом 19. Истиче то Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије. Не оспорава да је улога наставника у образовном и педагошком смислу несумњиво велика, па и када ученицима објашњавају животну лекцију о значају придржавања прописаних мера здравствене заштите. Али, за очување безбедности ђака и запослених у овом тренутку, сматра да теткице ипак имају најважнију улогу, јер ко иначе дезинфикује школски простор сваки час.

− Свака школа у којој теткице буду морале у карантин због вируса корона, одговорно тврдим, мораће да буде затворена − закључује Јанковићева.

Извор: Политика




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll