KRUŠEVAC – NISMO SPREMNI ZA POČETAK

01. septembra 2020.

Škole nisu spremne za početak nove školske godine, a država nije dovoljno uložila u realizaciju nastave u specifičnim epidemiološkim uslovima, naglasili su danas na konferenciji predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika u Kruševcu. U Sindikatu navode da su insistirali da se školska godina na jedno vreme odloži, ocenjujući da je današnji polazak u školu preuranjen i nebezbedan

– Predlagali smo da početak školske godine bude pomeren za minimum petnaestak dana dok se adekvatno ne pripremimo– kaže Dobrivoje Marjanović predsednik Gradskog odbora USPRS.
– Insistiraćemo na tome da se u svakoj školi poštuju epidemiološke mere zbog đaka, koji su nama i najbitniji, ali i zbog naših kolega koji stariji ili pripadaju nekim rizičnim grupama.

Marjanović ističe da su u Ministarstvu prosvete i tehnološkog razvoja obećali da će za predstojeću školsku godine obezbediti sve tehničke uslove, kao i maske i dezinfekciona sredstva za škole, ali da je onda teret tih obaveza prešao na lokalne samouprave, a one, sa druge strane, tu odgovornost preusmerile na roditelje i nastavnike. Upravo se od porodica đaka očekuje da sami nabavljaju propisanu zaštitnu opremu.

– Nijedan računar nije obezbeđen u toku ovog leta za nastavnike, a kamoli za učenike koji su lošijeg socijalnog statusa – upozorava Marjanović. –Spominje se nekih 2.200 tableta koji će se podeliti učenicima, što je minimalna brojka za veliki sistem. Stručnim upustvom je regulisan kombinovani sistem nastave (smanjen je broj učenika u odeljenju, uveden periodičan boravak u učionicima) i to je jeste donekle rešenje ovog trenutnog statusa, ali nije rešenje na duge staze.

Budući da je predlog o odlaganju početka školske godine odbijen, u USPRS Kruševac zaključuju da će pažljivo pratiti realizaciju kombinovane nastave, da će nastaviti da ukazuju na moguće propuste, predlažu rešenja koja mogu da garantuju zdravstvenu sigurnost u školama, ali tako da kvalitet obrazovanja u Srbiji ne trpi.

Marija Stanković
POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

VI Faza odobrenih radnih mesta

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll