Крушевац: Штрајкује 35 школа у Округу, притисци да се штрајк угуши

21. март 2022.

У Расинском округу данас штрајкује, односно скраћене часове спроводи 35 школа, чланица УСПРС-а, а на чланове тог синдиката су у појединим школама вршени притисци како би штрајк био угушен, речено је за наш портал у крушевачкој Унији.

– На подручју Школске управе Крушевац, која обухвата Расински округ, у штрајку је 35 школа, с тим што се у 24 школе звони на 30 минута, док се у 11 школа звони на 45 минута, а професори излазе после 30 минута – казао је за krusevacgrad. rs Добривоје Марјановић, председник крушевачке Уније синдиката просветних радника и члан Председништва УСПРС-а.

УСПРС, како је додао, има сазнања да су поједине школе од владајуће структуре добиле сугестију да се звони на 45 минута, а такође тражило се да се на огласним таблама потпишу они који штрајкују, што је кршење Закона о штрајку.

–Директори су добили сугестију да по сваку цену угуше штрајк, који наш синдикат спроводи у складу са Законом, али то није ништа ново, то се дешава и у другим градовима, ми смо надлежне само упозорили да је то кршење Закона о штрајку – казао је он.

УСПРС од надлежних тражи смањење броја ученика у одељењу на највише 24, корекцију зарада од 12 одсто, исплату трећине дуговања од 20 хиљада динара те промену закона из области образовања. Штрајк су започели прошле недеље, 17. марта, када су такође били скраћени часови те одржан протест у Београду, испред ресорног министарства.

Марјановић, одговарајући на наше питање да ли је у међувремену било реакције надлежних, каже да се то није деслио, осим што се министар просвете Бранко Ружић обратио медијима и рекао „да има константну сарадњу са синдикатом, што није тачно и да вршимо преговоре о делу посебног колективног уговора што је само делимично тачно“.

–Ми јесмо завршили са њима преговоре, ако су се то звали преговори, јер су на наш сваки утемељен захтев одговарали да нема новца, ни за 24 ученика по одељењу, ни за остало. Министар је у медијима рекао да је Влади поднет предлог за помоћ просветним радницима, али нама не треба помоћ, ми нисмо социјални случајеви, нама требају праведни платни разреди и расподела средства да образовање ипак дође на своје место. Никакав званичан позив за разговор, поводом штрајка који смо покренули, од надлежних до сада нисмо добили – казао је Марјановић.

Унија синдиката просветних радника је раније најавила да ће и 31. марта у школама, чланицама тог синдиката, бити скраћени часови те да ће тог дана синдикалне организације у градовима и општинама организовати обраћања медијима или окупљања просветара.

Извор: Новине Град




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll