LESKOVAC – ZAHTEV ODLAGANJE POČETKA ŠKOLSKE GODINE

01. septembra 2020.
UNIJA SINDIKATA PROSVETNIH RADNIKA GRADA LESKOVCA
Traže odlaganje školske godine zbog nehigijene, zbrke oko organizacije nastave, neokrečenih učionica…
Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Leskovac održali su danas u 12 sati i 5 minuta protest ispred Školske uprave za Jablanički i Pčinjski okrug na kome su zahtevali odlaganje školske godine najmanje na dve nedelje, najviše zbog nespremnosti škola da drže nastavu na do sada neartikulisan način, nehigijenskih uslova, odnosno, neokrečenih učionica, nedostatka dezinfekcionih sredstava, maski i drugog, iako direktori u Leskovcu tvrde da svega toga ima.
Predsednica tog sindikata Dragna Lazić rekla je da je odlaganje početka školske godine traženo 28.avgusta na sastanku s ministrom prosvete zbog mnogih nerešenih i nerazjašnjenih pitanja u organizaciji početka nove školske godine i usklađenosti sa bezbednosnim merama u ovoj vanrednoj situaciji, ali je zahtev odbijen, zbog čega se najviše optužuje ministar koji svaki dan menja pravila i preporuke.
„Pitanje je kakav smo mi to uzor deci ako kao roditelji i nastavnici ne znamo kako odgovorno da postputimo u ovim okolnostima, kada nemamo po školama osnovne higijenske uslove za početak, a to je pre svega dezinfekcija učionica krečenjem, što je bilo normalno organizovati i u normalnim uslovima pre početka svake školske godine, održavanje i osposabljavnje toaleta za normalnu upotrebu u vanrednim ili nevanrednim uslovima, pitanje je sada?“, istakla je Lazićeva.
Rekla je da je takođe nejasno ko šta treba deci da obezbedi pri polasku u školu, posebno apostrofirajući maske.
„Ministar je u jednom svom intrevju pominjao da smo primer nekim razvijenim zemljama kao što su Francuska i Nemačka, a jedna bogata Nemačka brine da šta će deca naučiti za budućnost, kako će zemlja prosperirati ako se uruši znanje. Mi nismo dotle dobacili i to nema veze sa ovom, prethodno ili nekom budućom vladom“, zaključila je.
„Za ostala tri sindikata u prosveti je sve idealno“
Ona je rekla da se ne zna redukovani plan i programi, da li ima tetkica spajdermena za čišćenje ogromnog prostora, ali je govorila i o mutnim radnjama, odnosno, „zloupotrebom i mahinacijama“ pri raspisivanje konkursa, da su uglavnom nezakoniti jer su na tim radnim mestima uposleni, umesto onih koji su godinama u sistemum potpuno novi ljudi zahvaljujući „nekim situacijama koje su se desile pred izbore“.
„Kataegoriju na koju su konkursne komisije zaboravile, a to je dužina radnog staža pri ocenjivanju kandidata, to je ono oko čega smo se i u podgrupama dosta puta sastajali da upravo to uvedemo u proceduru konursa da bi zbrinuli već one ljude koji su u sistemu, a ima ih 10.000“, dodala je.
Komentarisala je i nedavno smanjenje odeljenja po školama povećanjem broja učenika u jednom odeljenju, i s druge strane povećenja tehonoloških viškova.
„Samo su po jednom izvršiocu dodali još veću muku. Ministar je nedavno rekao da će aktivirati i tehnološke viškove i one koji su na određeno vreme, da li će se to desiti još ne znamo“, istakla je Lazićeva.PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll