„Masmediologija“ na ministarski način

13. septembra 2020.

„Masmediologija na Balkanu“ nastala po motivu dela Branislava Nušića, opisuje jedan tragikomičan svet i ovdašnje karaktere. Delo se završilo „hepi endom“, a kako će biti sa našom „masmediologijom“, tek ćemo videti.

Prema uputstvima Kriznog štaba, ministar je dao mere prevencije u cilju suzbijanja širenja bolesti izazvane koronavirusom. I tada i sada, svedoci smo da se te mere ne mogu ispoštovati. Verovatno je to jasno i Šarčeviću, ali valja zaslužiti još jedan mandat! Ono što smo uspeli je da odeljenja podelimo na manje grupe učenika, radno vreme nastavnika udvostručimo, a radne obaveze pomoćnog osoblja upetostručimo.

Što se tiče nošenja maski i socijalne distance, nastala je opšta jurnjava sa učenicima. Direktori su nas upozaravali na sumnjiva fotografisanja, a ministar prosvete tvrdi da nijednu spornu fotografiju nisu dobili. Iz očaja roditelji postaju paparaci, to je jasno. Ono što nije jasno i postavlja se kao jednostavno pitanje je, šta da radimo da bismo naterali učenike da nose maske, da se drže na distanci i ne dele užinu sa svojim drugarima? Sve bi bilo drugačije kada bismo se kao društvo u celini ponašali odgovornije. Mi smo sada u situaciji da sve zabrane i propisane mere koje u školi sprovodimo, ne važe po napuštanju školskog dvorišta, pa je konfuzija kod naših učenika – realna, a kod roditelja i više nego opravdana.

Mnoge škole su donele, a neke tek donose pravilnike o ponašanju unutar ustanove, na osnovu kojih ćemo moći da „kažnjavamo“ naše učenike. Mada nikome nije jasno kako će to izgledati i kakvo ćemo objašnjenje učenicima uz te pravilnike dati, kao i na koje ćemo se zakonske odredbe osloniti…

U poslednjem saopštenju za medije prof. dr Kon navodi da je zabrinut zbog „deficitarnosti“ podataka iz srednjih škola, jer je njemu „malo verovatno da je samo toliko“ zaraženih u Srbiji među srednjoškolcima. Dakle, njegove su procene crnje od brojki, a nastava se u srpskim školama neometano odvija?!? I još, ako član Kriznog štaba sumnja u brojke, šta mi obični smrtnici onda da kažemo?

Ostaje nam da se nadamo da je ovo jedna velika „masmediologija“ i da s razlogom sve ostale delatnosti u Srbiji ne podležu školskim preventivnim merama. Da li određeni ljudi samo imaju potrebu za medijskom pažnjom i stvaranjem panike i straha ili je nešto drugo po sredi? I da li je delo koje se trenutno piše u srpskoj prosveti komedija, ostaje da sačekamo i vidimo.

U Kraljevu, 13. 9. 2020. godina
Portparol SOK-a
Marija Stošić
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll