MINISTARSTVO ZATVARA MALE ŠKOLE?

30. juna 2022.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorava javnost da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije odustalo od zatvaranja malih škola.

Izmene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, član 31, stav 7 propisuju da obrazovno – vaspitni rad od petog do osmog razreda može biti organizovan i u kombinovanom odeljenju. Sindikati o ovoj izmeni nisu bila čak ni obavešteni (a kamo li konsultovani) i tek po dolasku Zakona u skupštinsku proceduru, imali smo šta i da vidimo.

Sada se otišlo i korak dalje. U Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2022/23. godinu, propisuje se da se obrazovno – vaspitni rad od prvog do četvrtog razreda, kao i od petog do osmog razreda, može organizovati i u kombinovanom odeljenju. Kombinovano odeljenje sastavljeno je od učenika dva razreda i može da ima do 15 učenika, a odeljenje od tri ili četiri razreda, do 10 učenika.

Uprkos jasnom protivljenju struke, dopisima u kojima smo tražili da nam objasne kako misle da izvedu ovakvo spajanje, protivno svim metodičkim i logičkim pravilima, proces je nastavljen. Ministarstvo prosvete se pravi mrtvo i čeka prvi septembar da kaže kako više nema vremena da se bilo šta ispravi.

Malo nam je postojećih problema, treba još dosoliti i nejasnim formulacijama zbuniti. Nisu dovoljno maltretirani prosvetni radnici, nego će sada i male škole zatvarati, život malog mesta upropašćavati, a naše koleginice i kolege ostajaće na ulici.

Ne uzdamo se više u dobre namere, jer ih očigledno nema ni Vlada Srbije, ni Ministarstvo prosvete.

Ostao nam je samo sirovi otpor neljudskom sistemu, koga osim ušteda ne zanima ama baš ništa drugo!

Predsednik Unije SPRS

Jasna Janković
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll