Наставници под притиском, родитеље нико не пита

11. фебруар 2021.

У неким основним школама већ је почела продаја уџбеника у претплати за идућу школску годину, а професор Александар Кавчић поручује родитељима да не купују сада уџбенике и да сачекају још неколико месеци пошто ће фондација чији је оснивач поставити бесплатно на сајт и пдф издања за пети и шести разред.

Кавчић је позвао родитеље и наставнике да се уједине и да заједно изгласају уџбенике који су отворени за коришћење на сајту Фондације и поручио да је Завод за уџбенике обећао да ће спустити цену својих штампаних издања.

У наредном периоду бирају се уџбеници за идућу школску годину за трећи, четврти, седми и осми разред.

Уџбеници за четврти и осми разред су нови и бирају се на годину дана (пошто се у тим разредима први пут ради по новом програму наставе и учења), а уџбеници за трећи и седми на четири године.

За све остале разреде основне школе нема новог одабира, јер је изборни циклус који важи четири године већ почео да тече, па због законских ограничења школе не могу да ове године мењају одабране уџбенике за први, други, пети и шести разред.

Ипак, у закону постоји одредба да „изузетно, одлуку о промени уџбеника може донети наставничко веће на образложен предлог стручних већа за област предмета, односно стручног већа за разредну наставу, о чему школа обавештава Министарство просвете“.

Теоретски, то значи да школа може одустати од ранијег избора (једног или више уџбеника) и определити се за издање доступно на сајту Фондације „Алек Кавчић“, али је с друге стране питање шта је исплативије јер постојеће решење омогућује да се уџбеници за први, други, пети и шести наследе, док штампање пдф-а уџбеника са сајта кошта, макар и по бенефицираној цени колор штампе коју Кавчић обећава.

У сваком случају, лопта је пребачена на школе, пошто родитељи у стварности немају утицаја на одабир уџбеника, иако кровни закон о образовању прописује да у том поступку учествује савет родитеља.

Међутим, Снежана Романдић, председница Уније синдиката школа Београда, сматра да ни наставницима нису одрешене руке и да су често под притиском директора да се определе за издања одређеног издавача.

– У ситуацији када смо изложени партијском избору директора школа аутономија наставника не постоји ни у чему, па ни у овоме. Постоји привид да наставници нешто бирају, али притисак који трпе може да буде врло непријатан и они томе не могу да се одупру. Коме ја да се жалим ако ме директор притиска да узмем уџбенике неке издавачке куће? Инспекцији, Министарству просвете, министру лично? На терену постоји врло прљава тржишна утакмица, а сви се крију иза наставника, док се новац врти у неким другим сферама – сматра Романдић.

Она каже да наставници приликом избора уџбеника по којима ће радити немају никакву провизију и зараду, те да не зна где завршава рабат који школама одобравају посредници у продаји уџбеника.

Романдић истиче да се „борба“ на тржишту не води на тему да ли је бољи садржај уџбеника једног или другог издавача, већ ко има боље припреме за часове, планове и друге материјале које наставници уз уџбеник добијају од издавачких кућа, а што Министарство просвете захтева да наставници имају у документацији када дође у надзор.

– Проблем је што се свако мало мења шта треба да имамо, стално подижу захтеве и тако се играју преко наших леђа. Имамо превише администрације и зато се догађа да пристанемо да узмемо и уџбеник који нам не треба да бисмо добили те материјале и олакшали себи посао. Имамо превише издавача и та утакмица на тржишту не иде у правцу смањивања цене. Квалитет уџбеника је дискутабилан, што се тиче штампе не видим шта је у повезу скупо ако се листови распадају после годину дана употребе. Није потребно да се уџбеници мењају сваке године јер измена планова и програма не доноси богзна шта ново. Градиво је углавном исто, а ако упоредите стара и нова издања уџбеника видећете да постоје чак и исте слике, само на различитим странама и то се сматра иновацијом – каже Романдић.

На питање да ли је спорно што Кавчић протежира само уџбенике државног издавача, Романдић узвраћа контрапитањем: ако држава протежира Телеком као државно предузеће шта је испало спорно па је престала да протежира државну фирму која издаје уџбенике?

– Држава би требало да стане иза предузећа које је основала јер на тај начин може да има контролу и цене и квалитета, али смо на тржиште пустили приватне издаваче и утакмица је постала тржишна, а самим тим врло прљава – оцењује Романдић.

Унија синдиката просветних радника Србије, коме припада и београдски одбор који води Романдић, засад је једини синдикат образовања који је јавно подржао Кавчића.

Извор: Данас

 




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll