Неразумно законско решење

14. април 2022.

Овом приликом желим да искажем незадовољство везано за усвојену уредбу Закона о основној школи која се односи на спајање одељења од петог до осмог разреда. Ово је, иначе, модел комбинованих одељења у млађим разредима за који се нико од нас који смо завшили наставничке факултете, није ни припремао, ни школовао.

Позивам Министарство просвете да преиспита преко ноћи усвојено законско решење. Овакав модел наставе од петог до осмог разреда веома би лоше утицао на квалитет наставе и значајно би угрозио опстанак малих сеоских школа. Вест је наишла и на велико негодовање код родитеља. Они сматрају да би се спајањем два одељења тешко могле обрадити ионако преобимне и захтевне лекције. Такође, овакво законско решење довело би до угрожавања опстанка малих школа и останка младих људи у селима.Последњих година доста се улагало у побољшање материјално-техничких услова за рад у малим школама, а ова одлука је у потпуној супротности са тежњом да се и школе и село сачувају од пропадања и потпуног нестајања. Држава улаже у опоравак села, нуди субвенције младима за куповину сеоских кућа, а оваквим одлукама им шаље супротну поруку и то не само онима који би дошли на село да живе, већ и онима који су остали на селу и ту засновали своје породице. Сва деца имају право на подједнаке услове за школовање и квалитет наставе, без обзира да ли је у питању градска или сеоска средина.

С друге стране, морам истаћи да би ова одлука и те како погодила како наставно, тако и ваннаставно особље, јер би знатан број колега остао без норме часова, што води до стварања технолошких вишкова и угрожавања егзистенције доброг дела наших колега. То су углавном људи на почетку каријере, који су тек засновали своје породице, па би се спровођењем овакве одлуке велики број њих нашао у проблему.

Од Министарства просвете тражимо да се, не само повуче поменути Закон, већ и да се повећају улагања у село и сеоске школе, које је увек било мотор и покретачка снага сваке државе. Само тако ћемо задржати младе људе на својим домаћинствима, што нам је, сигуран сам, свима у интересу.
Такође инсистирамо да се убудуће код доношења оваквих одлука, консултују са синдикатима, као и са колегама, учитељима и наставницима, који најбоље познају ситуацију на терену и како то све изгледа када се примени у пракси, а већина се слаже да ова одлука не води ничему добром.

Милош Петрић, председник синдиката ОШ „Емилија Остојић“, Пожега




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll