НОВИ САД – НЕ ОДУСТАЈЕМО!

27. август 2021.

Просветни радници Србије поново ће изаћи на улице , како би још једном изразили незадовољство због начина на који Влада Србије игнорише молбе и захтеве ове бранше за побољшање услова рада.

Велики протест заказан је дан уочи почетка школске године, у уторак, 31. августа 2021. године исред зграде републичке Владе, а разлози за ново окупљање су дугогодишњи проблеми који се не решавају – број ученика у одељењу, платни разреди и достојанствен живот запослених у образовним установама.

Према речима председника Уније синдиката просветних радника Војводине Звонимира Јовића, европски стандарди одавно прописују мањи број ђака у једном разреду, јер то доприноси ефикасности наставе. Осим тога, како је навео, пандемија је управо показала оправданост захтева, јер смо били сведоци поделе ученика на групе што је резултирало одсуством социјализације, проблемима у овладавању наставним садржајем и слабијим постигнућима.

Осим тога, додаје Јовић, учитељице нису биле обухваћене наставом на даљину у време пандемије, у истом облику као наставници, па су, услед поштовања Правника о реализацији наставе, биле приморане да часове држе у две смене и да, након времена проведеног у школи, наставе код куће са часовима за децу која су се определила за “онлајн” програм. “С тим у вези, покренут је и спор пред надлежним судом за надокнаду рада у практично три смене”, истакао је председник УСПРВ.

Синдикати неће одустати ни од захтева за одређивањем платних разреда. Потпредсеник УСПРВ Јоца Копчић подсећа да се просветари већ 20 година залажу за плату која ће бити обрачуната у односту 1 : 3, а не 1 : 1,8 како је садашњи обрачун.

“С обзиром на то да се Влада Србије определила за секторско повећање плата, та одлука је довела ненаставно особље у неповољан положај. Они немају минималац, већ добијају основицу од 21.000,00 динара, док им Република дотира остатак за важећи минималац, за који се зна да им касније неће ући у обрачун пензије”, појашњава Копчић. Додаје да је покренут је и спор за исплату топлог оброка и регреса ненаставном особљу, јер је намера да се спречи да тај део буде у склопу минималца.

Један од захтева је и да се запосленима у школи исплате надокнаде за рад по ИОП-у, на шта се по Уредби Владе има право. У тужби која је упућена надлежном суду наводи се да тај додатак никако не може бити укинут нити се може мењати коефицијент за обрачун зарада на начин на који републичка Влада то ради.

Синдикат поздравља регуларан почетак школске године, 1. септембра, али ће инсистирати да сва деца имају право на школовање под једнаким условима, што значи да су им обезбеђени и адекватна техничка опрема и здравствено безбедан боравак у школи.

Представници синдиката још једном позивају Министарство просвете и чланове Владе на дијалог, са темама које ће поново изнети на протесту у Београду у уторак у 12 часова. Окупљање је заказано у 11 сати испред Скупштине Србије, одакле ће протестна поворка кренути према згради републичког парламента.

Инфо: УСПРВ




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll