PARTIJSKO ZAPOŠLJAVANJE I DALJE GUŠI PROSVETU

12. septembra 2020.

Novu školsku godinu 4.407 zaposlenih u prosveti dočekalo je u neslavnom statusu tehnološkog viška, dok će njih 6.210 raditi sa nepunim radnim vremenom a njihovih 236 kolega potpuno ostaje bez angažovanja.

Istovremeno u obrazovnim ustanovama je slobodno 30.054 radnih mesta, saznaje Glas javnosti poslednji presek stanja od Dobrivoja Marjanovića, člana Radne grupe za angažovanje zaposlenih u obrazovanju pri Ministarstvu prosvete kao predstavnika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Naime, od 2015. godine Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije omogućeno je praćenje zapošljavanja i zbrinjavanja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, pa je tamo gde se pojavila potreba za novim radnim mestima izvršeno čak 24.000 preuzimanja kolega iz statusa tehnološkog viška, čime se učinila i značajna ušteda za budžet Srbije. U prošloj školskoj godini izborili su se za nova 2.674 preuzimanja prosvetnih radnika sa spiska tehnološkog viška ili nepunog radnog vremena. Prestoni Beograd ima 424 prosvetna radnika koji se vode kao tehnološki višak, dok je njih 562 sa nepunim radnim vremenom, takođe ima i 4.881 slobodnih radnih mesta.
Elem, sve su ovo brojke iz najnovijeg preseka stanja u srpskoj prosveti uslovljenoj negativnim trendom da je u školskim. klupama sve manje đaka, da se zatvaraju škole a naročito njene izdvojene jedinice. To je surova realnost, ali znamo da se u prosvetu ne ide da bi se obogatilo, već da su to kreativni ljudi koji uglavnom samo traže da im se dozvoli da ličnim angažovanjem obezbede pristojan život i dostojan ugled u društvu. Naizgled, nije mnogo, ali ni to nije uvek lako.

Ministarstvo prosvete se u preuzimanju tehnološkog viška najviše oslanja na aktive direktora koji su prvo prošli partijske filtere za svoje funkcije ali su logično i preuzeli obaveze da zapošljavaju kadrove onih koji su ih tu i postavili. Direktori škola su, ipak, prvo odgovorni da se poštuje preuzimanje sa liste tehnoloških viškova, dok se za regularnost ovakve utakmice i logističku podršku poštenoj proceduri bore podgrupe pri školskim upravama i sindikati.

– U školama je sve manje đaka i Ministarstvo prosvete za mišljenje o ukidanju odeljenja treba da pita škole, nastavnike, roditelje i đake a ne da donosi odluke koje se posle naših protesta preinačuju! Već deset godina čekamo poštene platne razrede i još ništa. Evo, sada imamo dogovor sa Vladom da u stalni radni odnos konkurišu oni koji su godinama radili na određeno, a zbog zabrane zapošljavanja nisu mogli da ostvare takav status. Borimo se da se oni ne preskoče, ne dozvoljavamo to, očekujemo da inspekcije reaguju,- objašnjava nam Dobrivoje Marjanović.

Prosvetni radnici su navikli da se bore, pa i za svoja elementarna prava, ali su i svesni da žive u zemlji gde se u prvi razred upisalo 64.000 đaka prvaka a da se na konkurs za učešće u novu sezonu rijalitija “ Zadruga“ prijavilo njih 11.000 više, znači oko 75.000!!!

Izvor: Glas javnosti
POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

VI Faza odobrenih radnih mesta

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll