ПАРТИЈСКО ЗАПОШЉАВАЊЕ И ДАЉЕ ГУШИ ПРОСВЕТУ

12. септембар 2020.

Нову школску годину 4.407 запослених у просвети дочекало је у неславном статусу технолошког вишка, док ће њих 6.210 радити са непуним радним временом а њихових 236 колега потпуно остаје без ангажовања.

Истовремено у образовним установама је слободно 30.054 радних места, сазнаје Глас јавности последњи пресек стања од Добривоја Марјановића, члана Радне групе за ангажовање запослених у образовању при Министарству просвете као представника Уније синдиката просветних радника Србије.

Наиме, од 2015. године Унији синдиката просветних радника Србије омогућено је праћење запошљавања и збрињавања запослених у основним и средњим школама, па је тамо где се појавила потреба за новим радним местима извршено чак 24.000 преузимања колега из статуса технолошког вишка, чиме се учинила и значајна уштеда за буџет Србије. У прошлој школској години изборили су се за нова 2.674 преузимања просветних радника са списка технолошког вишка или непуног радног времена. Престони Београд има 424 просветна радника који се воде као технолошки вишак, док је њих 562 са непуним радним временом, такође има и 4.881 слободних радних места.
Елем, све су ово бројке из најновијег пресека стања у српској просвети условљеној негативним трендом да је у школским. клупама све мање ђака, да се затварају школе а нарочито њене издвојене јединице. То је сурова реалност, али знамо да се у просвету не иде да би се обогатило, већ да су то креативни људи који углавном само траже да им се дозволи да личним ангажовањем обезбеде пристојан живот и достојан углед у друштву. Наизглед, није много, али ни то није увек лако.

Министарство просвете се у преузимању технолошког вишка највише ослања на активе директора који су прво прошли партијске филтере за своје функције али су логично и преузели обавезе да запошљавају кадрове оних који су их ту и поставили. Директори школа су, ипак, прво одговорни да се поштује преузимање са листе технолошких вишкова, док се за регуларност овакве утакмице и логистичку подршку поштеној процедури боре подгрупе при школским управама и синдикати.

– У школама је све мање ђака и Министарство просвете за мишљење о укидању одељења треба да пита школе, наставнике, родитеље и ђаке а не да доноси одлуке које се после наших протеста преиначују! Већ десет година чекамо поштене платне разреде и још ништа. Ево, сада имамо договор са Владом да у стални радни однос конкуришу они који су годинама радили на одређено, а због забране запошљавања нису могли да остваре такав статус. Боримо се да се они не прескоче, не дозвољавамо то, очекујемо да инспекције реагују,- објашњава нам Добривоје Марјановић.

Просветни радници су навикли да се боре, па и за своја елементарна права, али су и свесни да живе у земљи где се у први разред уписало 64.000 ђака првака а да се на конкурс за учешће у нову сезону ријалитија “ Задруга“ пријавило њих 11.000 више, значи око 75.000!!!

Извор: Глас јавности




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll