Podizanje građanske inicijacije

05. septembra 2022.

Podizanje građanske inicijacije putem medijalnih poruka – „Digital Storytelling“

U periodu od 23. 8. 2022. do 29. 8. 2022. godine u Beogradu se održavao trening program „Stories That Matter“ u organizaciji centra „Maks vzw“ iz Belgije i „Vega YC“ iz Srbije. Programom obuke je obuhvaćeno 30 nastavnika iz Srbije i Belgije.

Program obuke je u osnovi usmeren na jačanje kompetencija zaposlenih u obrazovanju u oblasti građanske i društvene odgovornosti, jačanje i razvoj digitalnih kompetencija, komunikacionih i socijalnih veština, odgovornog odnosa prema zdravlju i okolini.

Kroz program obuke polaznici su učili da kreiraju digitalne medijalne poruke, kroz koje se izražavaju stavovi, ubeđenja, potrebe i slično, što proizilazi iz građanske, odnosno društvene, socijalne inicijative za obezbeđivanje i stvaranje društva u kojemu se uvažavaju i poštuju sva ljudska prava. Predloženi metod rada u izradi digitalnih medijalnih poruka je „pričanje priča“ (storytelling) kroz koje se prenosi snažna poruka na ciljnu grupu, iznosi se problem, nudi rešenje i snažno poziva na akciju. Ciljna grupa je zapravo populacija koja može tu poruku pročitati na očekivani način i odazvati se da učestvuje u promenama (akciji).
„Digital Storytelling“ (DST) je metoda koja se koristi još od davne 1990. godine, a u nameni pobuđivanje građanske svesti po pitanju različitih društvenih tema (globalno zagrevanje, zagađivanje prirode, siromaštvo, migracije, inkluzija, zdravlje, obrazovanje i drugo) i s ciljem stvaranja empatije i uključivanja pojedinca (primaoca poruke) u akciju zajedničkog rešavanja problema.

Među polaznicima programa obuke bila je i Marija Stošić, portparol USPRS.
Tokom programa polaznici su imali zadatak da izaberu jednu od temu, za koju se lično zalažu i u okviru koje pozivaju ljude da formiraju dublje promisli, osete empatiju i podrže njihov izazov, u smislu stvaranja građanske inicijacije kojom se obezbeđuju određena individualna/društvena reagovanja u odnosu na prikazani problem/temu.

Imajući u vidu aktuelna dešavanja u obrazovnom sistemu i zalaganja članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za obezbeđivanje jednakih uslova školovanja dece bez obzira na njihovu demografsku pripadnost, na tip naselja u okviru koga škola postoji i obavlja svoju obrazovnu – vaspitnu delatnost, Marija se opredelila za temu školovanja dece u ruralnim područjima u okviru koje se izrazila kroz dva video zapisa.

„Things That Matter“ govori o zahtevanju, potrebi i značaju povlačenja stava Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji se odnosi na organizaciju kombinovanog modela nastave za učenike 5. do 8. razreda u manjim školama, dok je priča „Rights For Equal Education“ usmerena na širu populaciju s težnjom podsećanja na značaj očuvanja sela za dobrobit svih nas.

Kako je radni jezik programa bio engleski, oba video zapisa kreirana su na pomenutom jeziku.

S nadom da ćemo značajnije uticati na svest i građansku inicijativu, kako zaposlenih u obrazovnom sektoru, tako i ostalog građanstva, ali i donosioce zakona i pravilnika koji se tiču obrazovanja i obrazovnih politika, ovim putem vam dostavljamo kreirane video materijale radi daljeg deljenja.

INFO USPRS
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll