Поздравићемо новог министра традиционално протестом!

28. септембар 2020.

Ми не одустајемо ко лекари! Поздравићемо новог министра традиционално протестом! Иако, није он проблем, већ..

Уколико се гласине покажу као тачне, да ће Младен Шарчевић поново бити министар образовања и информисања, имаће ту част и да га Унија синдиката просветних радника традиционално поздрави новим протестом. Други пут.

Наиме, иако су га припремали за 18 март. отказали су га због корона епидемије. Последњи рок за формирање нове Владе је 3. новембар, па ће имати сасвим довољно времена да евентуално допуне листу захтева.

– Нећемо одступити од традиције да протестом поздравимо новог министра. Међу нашим захтевима биће под број један, смањење броја ученика у одељењу. И то тражимо 21 годину од како постоји Унија синдиката просветних радника Србије. Ако се угледамо на Европу и пуна су нам уста Скандинавије, онда је то од 20 до 24 ђака, мада они сад смањују чак 18. Предлагали смо да једне године буде 28 па 26, па хајде некако да се померимо и да дођемо до оптималног броја не треба да будемо много мудри да схватимо да ова болест и образовање траже индивидуалан приступ који не можете да имате са 30 или 33 ђака у реалним условима. Други захтев су поштени платни разреди – ко ради више и боље имаће више, и супротно. Да је та одлука већ донета, ми бисмо врло лако платили више оне који су и радили више за време короне, као и оне који су радили бесплатно ‘онлајн’ предавања. Ентузијазам је добар за овај посао, али је потрошна роба ако немате за пристојан живот, он пада…, каже за Глас Јавности Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије и додаје осврћући се на отказан протест здравствених колега.

Нема сврхе ако не протествујемо

– Без протеста и без јавног иступања никакве сврхе нема. Стално се дописујемо са министром, Владом, али без протеста шира јавност не може да схвати шта је то што мучи људе. Министар просвете је човек који спроводи политику владе. То је највећи проблем. Није он проблем, него влада, не ова него свака. Систем је једноставно довео министра просвете који, замислите, нема никакве везе са финансијама, са издвајањима, него свим другим које проистичу. Ради на отварању школа, плановима, програмима, али оног момента кад се помене н од новца, он каже, то није моја брига, обратите се министру финансија овај каже то је влада. И све у свему ми се вртимо у круг. Већ деценијама покушавамо да ову државу уразумимо да се освести…јер ће сви отићи некуда, јер су овде незадовољни и ко ће остати, радити зарађивати, објашњава наша саговорница. И додаје:
– Корона је све променила, уобичајени живот, а камоли школу, ништа није исто. Најтеже је то што немате социјалне блискости која недостаје како деци, тако нама у школи и то је била највећа лепота овог посла – интеракција. Јави се дете које зна, дигне руку, па се развије дискусија, у овим условима то уопште није могуће, док он скине маску стави маску итд…Па одмори, часови који су скраћени на пола сата, све је у страшном хаосу. Када је српско образовање у питању, корона је оголила проблеме који су ту већ годинама присутни. Подршка родитеља нам много значи, а сада је и већа јер су због ове муке која нас је све задесила схватила колико је то тежак и одговоран посао, највише и због тога што су морали да уче са својом децом. Желим да нас подрже за боље услове за рад, деци, наставницима, смањење броја ученика и веће издвајање за образовање…нада се наша саговорница која објашњава да је од марта до јуна много пропуштено таквим начином рада када деца нису била у интеракцији већ смо то звали онлајн, а у свету је познато да је онлајн интеракција која се врши у другачијем дигиталном окружењу али свакако ученик и наставник морају да се виде.

Квалитет образовања срља на доле

– Седење испред ТВ је школски програм. Ту празнину би колеге попуниле током септембра, али овако како смо сада кренули у некој комбинацији нечега, не само да смо пропустили цео тај период, већ се јављају нове рупе. Ако нисте утврдили и научили оно из априла, јако тешко можете да пратите и ово из септембра, јер је наставни процес континуиран и бојим се да ће јако утицати на квалитет образовања, испричала нам је председница Уније синдиката просветара са којом је било речи и о томе зашто је у школама неопходна маска, а у вртићима не, што је прилично чудна одлука надлежних. Колико су запослени у вртићима и школама заштићени, и зашто је проблем у слабим симптомима оболевања код деце. И не само то, када се открије корона у школи, логично би било..
– Процедуре у школама немају везе са нормалним стандардима, ако је заражена теткица која је пролазила кроз целу школу и комуницирала са свима, цела школа је у проблем. Треба да се уради тријажа, тестирање и да се седам дана школа затвори, прошле недеље чули смо да је био заражен директор, замислите тек с ким је све он комуницирао, наставници, професори, секретар, педагог, теткице, плус ученици плус укућани. На жалост чујемо да се деца веома ретко тестирају јер родитељи често морају да слажу да има температуру, да би се тестирао, наставници се нису тестирали уопште! 1. септембра смо ушли у дезинфиковане просторе, али нико није тестиран ни један једини пут!

Када се све стави на папир кажу, скупи сте и превише вас је…

Извор: Глас Јавности




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll