Pozdravićemo novog ministra tradicionalno protestom!

28. septembra 2020.

Mi ne odustajemo ko lekari! Pozdravićemo novog ministra tradicionalno protestom! Iako, nije on problem, već..

Ukoliko se glasine pokažu kao tačne, da će Mladen Šarčević ponovo biti ministar obrazovanja i informisanja, imaće tu čast i da ga Unija sindikata prosvetnih radnika tradicionalno pozdravi novim protestom. Drugi put.

Naime, iako su ga pripremali za 18 mart. otkazali su ga zbog korona epidemije. Poslednji rok za formiranje nove Vlade je 3. novembar, pa će imati sasvim dovoljno vremena da eventualno dopune listu zahteva.

– Nećemo odstupiti od tradicije da protestom pozdravimo novog ministra. Među našim zahtevima biće pod broj jedan, smanjenje broja učenika u odeljenju. I to tražimo 21 godinu od kako postoji Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Ako se ugledamo na Evropu i puna su nam usta Skandinavije, onda je to od 20 do 24 đaka, mada oni sad smanjuju čak 18. Predlagali smo da jedne godine bude 28 pa 26, pa hajde nekako da se pomerimo i da dođemo do optimalnog broja ne treba da budemo mnogo mudri da shvatimo da ova bolest i obrazovanje traže individualan pristup koji ne možete da imate sa 30 ili 33 đaka u realnim uslovima. Drugi zahtev su pošteni platni razredi – ko radi više i bolje imaće više, i suprotno. Da je ta odluka već doneta, mi bismo vrlo lako platili više one koji su i radili više za vreme korone, kao i one koji su radili besplatno ‘onlajn’ predavanja. Entuzijazam je dobar za ovaj posao, ali je potrošna roba ako nemate za pristojan život, on pada…, kaže za Glas Javnosti Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i dodaje osvrćući se na otkazan protest zdravstvenih kolega.

Nema svrhe ako ne protestvujemo

– Bez protesta i bez javnog istupanja nikakve svrhe nema. Stalno se dopisujemo sa ministrom, Vladom, ali bez protesta šira javnost ne može da shvati šta je to što muči ljude. Ministar prosvete je čovek koji sprovodi politiku vlade. To je najveći problem. Nije on problem, nego vlada, ne ova nego svaka. Sistem je jednostavno doveo ministra prosvete koji, zamislite, nema nikakve veze sa finansijama, sa izdvajanjima, nego svim drugim koje proističu. Radi na otvaranju škola, planovima, programima, ali onog momenta kad se pomene n od novca, on kaže, to nije moja briga, obratite se ministru finansija ovaj kaže to je vlada. I sve u svemu mi se vrtimo u krug. Već decenijama pokušavamo da ovu državu urazumimo da se osvesti…jer će svi otići nekuda, jer su ovde nezadovoljni i ko će ostati, raditi zarađivati, objašnjava naša sagovornica. I dodaje:
– Korona je sve promenila, uobičajeni život, a kamoli školu, ništa nije isto. Najteže je to što nemate socijalne bliskosti koja nedostaje kako deci, tako nama u školi i to je bila najveća lepota ovog posla – interakcija. Javi se dete koje zna, digne ruku, pa se razvije diskusija, u ovim uslovima to uopšte nije moguće, dok on skine masku stavi masku itd…Pa odmori, časovi koji su skraćeni na pola sata, sve je u strašnom haosu. Kada je srpsko obrazovanje u pitanju, korona je ogolila probleme koji su tu već godinama prisutni. Podrška roditelja nam mnogo znači, a sada je i veća jer su zbog ove muke koja nas je sve zadesila shvatila koliko je to težak i odgovoran posao, najviše i zbog toga što su morali da uče sa svojom decom. Želim da nas podrže za bolje uslove za rad, deci, nastavnicima, smanjenje broja učenika i veće izdvajanje za obrazovanje…nada se naša sagovornica koja objašnjava da je od marta do juna mnogo propušteno takvim načinom rada kada deca nisu bila u interakciji već smo to zvali onlajn, a u svetu je poznato da je onlajn interakcija koja se vrši u drugačijem digitalnom okruženju ali svakako učenik i nastavnik moraju da se vide.

Kvalitet obrazovanja srlja na dole

– Sedenje ispred TV je školski program. Tu prazninu bi kolege popunile tokom septembra, ali ovako kako smo sada krenuli u nekoj kombinaciji nečega, ne samo da smo propustili ceo taj period, već se javljaju nove rupe. Ako niste utvrdili i naučili ono iz aprila, jako teško možete da pratite i ovo iz septembra, jer je nastavni proces kontinuiran i bojim se da će jako uticati na kvalitet obrazovanja, ispričala nam je predsednica Unije sindikata prosvetara sa kojom je bilo reči i o tome zašto je u školama neophodna maska, a u vrtićima ne, što je prilično čudna odluka nadležnih. Koliko su zaposleni u vrtićima i školama zaštićeni, i zašto je problem u slabim simptomima obolevanja kod dece. I ne samo to, kada se otkrije korona u školi, logično bi bilo..
– Procedure u školama nemaju veze sa normalnim standardima, ako je zaražena tetkica koja je prolazila kroz celu školu i komunicirala sa svima, cela škola je u problem. Treba da se uradi trijaža, testiranje i da se sedam dana škola zatvori, prošle nedelje čuli smo da je bio zaražen direktor, zamislite tek s kim je sve on komunicirao, nastavnici, profesori, sekretar, pedagog, tetkice, plus učenici plus ukućani. Na žalost čujemo da se deca veoma retko testiraju jer roditelji često moraju da slažu da ima temperaturu, da bi se testirao, nastavnici se nisu testirali uopšte! 1. septembra smo ušli u dezinfikovane prostore, ali niko nije testiran ni jedan jedini put!

Kada se sve stavi na papir kažu, skupi ste i previše vas je…

Izvor: Glas Javnosti
POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

VI Faza odobrenih radnih mesta

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll