Протест просветара због броја ученика у одељењу и платних разреда

31. август 2021.

У 12 сати испред Дома Народне скупштине Србије одржан је протест Уније синдиката просветних радника Србије под називом „Не одустајемо“, а просветари траже смањење броја ученика у одељењима, праведније платне разреде и социјални дијалог о том питању са Министарством просвете. Колона просветара из Београда и више градова Србије се са транспарентима и уз звиждање пиштаљки упутила затим до Владе Србије, односно до Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Најављено је и да ће парламенту, Влади и председнику Србије бити предат захтев да у одељењима не буде више од 24 ученика, уз петицију коју је потписало 30.000 чланова тог синдиката.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић рекла је, обраћајући се присутнима, да „ако хоћемо квалитетније образовање за свако наше дете мора да се смањи број ученика у одељењу“. Она је рекла да власти у Србији треба да, што се тиче прилагођавања стандардима Европске уније, „почну од почетка“, што је, како је навела „број ученика у одељењима“, односно њихово смањивање тамо где их има више од 24.

У име учитеља присутнима се обратила Весна Јеротијевић, која је рекла да то што су само за основце у Београду обезбеђени бесплатни таблети представља „дискриминацију деце“. Јеротијевић је рекла да је „недопустива порука која се шаље“ основцима који полазе у школу 1. септембра у другим крајевима Србије „извините за вас нема, ви не живите у Београду“, и да би поводом те акције власти „требало да се застиде а не да се диче“.

Представница синдиката из предшколске установе „Младост“ у Бачкој Паланци Драгана Јелић је рекла да је потребно увести бенефиције за васпитаче који брину о деци, као и да се усклади образовање у тој области, које се разликује од града до града. Захтев за смањењем броја ученика у одељењима, као и за платне разреде, предат је уз петицију коју је потписало 30.000 чланова овог синдиката.

Јеротијевић: Вероватно ће врло брзо зелено светло прећи у жуто

Весна Јеротијевић из Уније каже за Н1 да не одустају од иницијативе за смањењем ученика у одељењу. да не одустају ни од праведних платних разреда који су има, како каже, 2016. године обећани и да не одустају од борбе за боље достојанство и материјални положај просветних радника.

Подсетила је да су 16. јуна смо имали конференцију за медије испред Владе и да је тада њихов једини захтев био смањење ученика у одељењу, као и да су тада покренули иницијативу. Зар је требало да нам се деси пандемија да се покаже како је наш захтев рационалан, пита саговорница Н1. Каже да би све било једноставније за време пандемије да су се раније договорили о овом питању, јер је, како констатује, образовање трпело током пандемије.

Осврћући се на моделе које је предложило министарство у договору са здравственом струком, колоквијално познатим под називом Семафор, Јеротијевићева подсећа да неће бити исто упаљено светло у свим градовима у Србији, а да је „питање колико ће тај начин функционисања бити одржив“, што зависи од епидемијске ситуације.

Ситуација је погоршана, а епидемиолошке мере у школама су остале исте, каже и додаје: „Вероватно ће врло брзо зелено светло прећи у жуто. Треба знати да су деца асимптоматски преносиоци“.

Каже да је жеља свих просветара да одрже зелено светло, јер су, како оцењује, деца прошле године трпела, Она истиче да су се наставници одлично снашли прошле године, да су све своје личне ресурсе ставили у погон – свој интернет, своје рачунаре.

Није смањен број ученика у одељењу, а одељења ће у случају комбинованог модела наставе опет бити дељена. Она истиче да је то нарочито проблем кад су у питању нижи разреди, јер ће поједини учитељи и наставници језика који предају и нижим одељенијима радити као и прошле године, како каже, 150 посто. Покренуте су и тужбе за надокнаду за прековремени рад, додаје саговорница Н1.

Како најављује Јеротијевић, кренуће у протестну шетњу до зграде Владе. Надамо се да ће успети да нас чују, да испровоцирамо и обновимо социјални дијалог између Уније и Министарства просвете, ако то успемо, надамо се да ћемо стићи до решења на опште задовољство, закључила је.

Извор: Н1

 




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll