PUTUJ MINISTRE, MI NEĆEMO ŽALITI!

30. avgusta 2020.

Pozdravljamo poslednje saopštenje ministra prosvete Mladena Šarčevića dato u javnosti. Ministar je naime izjavio da se ovim poslom bavi već 40 godina. Da li je time najavio skoru penziju ili svoj odlazak iz „Nemanjine“?
„Osiguranik stiče pravo na prevremenu starosnu penziju kad navrši najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života.“

Postoji običaj da se radnik u penziju isprati rečima o veličini svog dela. Očekivano je da iza čoveka na kraju njegovog radnog veka ostaje nešto što bi se moglo izdvojiti i pohvaliti. Iza našeg „alasa“, za pamćenje ostaju samo promašaji i porazi.

I neka poslednje delo ovoga čoveka, ostane javno izrečena pretnja, sada upućena i našim najmlađima, da će „dobiti jedinicu iz vladanja“, ako se „ne budu pridržavali propisanih mera“.

Putuj ministre, mi nećemo žaliti!

Zaboravićemo sve i Vaš „ćef“ i „sitna crevca“. Sve ćemo zaboraviti, s nadom da će naredni ministar makar stajati iza svojih reči, svojih obećanja, postignutih dogovora i potpisanih Sporazuma. Posebno napominjem neispunjeno obećanje koje ste lično dali, da ćete prosvetnim radnicima vratiti oduzete dnevnice zbog opravdanog štrajka USPRS iz septembra 2017. kada su branili svoje pravo na pravedne platne razrede. Ostali ste nam dužni preko 8 miliona dinara.

Vi krivite sindikat. Kažete da Unija samo kritikuje, a ništa ne predlaže. Jeste li nas ikada slušali? Koliko puta smo ukazali na to da se broj učenika u odeljenjima mora smanjiti, položaj zaposlenih popraviti i u obrazovanje više ulagati?

I ako nas već pitate, ne nismo bili u Kini? Pominjete njihovu odgovornost i disciplinu. A jeste li možda obratili pažnju na položaj prosvetnih radnika u Kini koji diktiraju predstavnici njihove države? Od koga poštovanje mi da očekujemo kad imamo Vas ispred nas?!

Ne, mi sa trenutnim brojem učenika i trenutnim obimom gradiva, nismo spremni ni za nastavu na daljinu, ni za organizaciju nastave uz poštovanje propisanih mera. Za to ste samo Vi i Vaša sposobnost u organizaciji koju ističete, direktno odgovorni. Za sve što se bude desilo u prepunim školama, sami ćete i snositi odgovornost. Mi smo dali šansu razumu, pripreme od još dve nedelje i pomeranje početka školske godine. Niste prihvatili naše argumente. U redu, preuzmete odgovornost.

I ne možete nas porediti za drugim zemljama. Bilo bi to poput Prokrustove postelje – guranje stvari u kalupe izrađene po meri neke druge ekonomije u zemljama koje znaju vrednost obrazovanja za državu i naciju, pa shodno tome u taj sistem i ulažu.

U Čačku, 30.8.2020.god.
Rukovodilac resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS
Vladimir Adžić
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll