SAOPŠTENJE – SNIMANJE TV ČASOVA

14. oktobra 2020.

Poštovane kolege, jedan broj naših kolega nas je obavestio da se u nekim školama snimanje TV časova nameće kao obaveza nastavnicima različitim oblicima pritisaka. Tim povodom izdajemo sledeće

SAOPŠTENJE

Većina škola u Kragujevcu je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobila „kvotu“ sa brojem časova i brojem angažovanih nastavnika koji treba da budu snimljeni za tzv. „nastavu na daljinu“. U nameri da ispune želju odlazećeg ministra prosvete, direktori vrše pritisak na nastavnike u školama ubeđujući ih (metodom, za sada mekog pritiska) da uzmu učešće u snimanju TV časova. Sasvim je podrazumevajuće da će taj stresan, neprijatan i težak posao obaviti iz „patriotskih“ razloga i naravno, potpuno besplatno.

Oni treba da budu patriote i rade besplatno, motivisani sa par sati „stručnog“ usavršavanja, a za to vreme će oni najstručniji (naši evaluatori) i ministrovi miljenici i saradnici iz ZUOV –a, ZVKOV-a … održavati seminare po skupim hotelima i destinacijama širom Srbije. Dok će nastavnici snimati časove besplatno, ovi drugi će svoje znanje skupo unovčiti, iznova pretačući akovče znanja koje poseduju, a direktori trčeći uplaćuju skupe kotizacije, prosipajući oskudna sredstva kojima škole raspolažu. Volonterski rad nastavnika bi trebalo, valjda i da ilustruje izvanredne uspehe i sposobnost ministra prosvete, da se uspešno realizuje nastava na daljinu.

Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca apsolutno podržava kolege koje žele da učestvuju u ovom projektu MPNTR –a. Istovremeno poručuje svojim kolegama da, ukoliko se od njih traži da učestvuju u snimanju TV časova metodama pritiska, naloga, ultimatuma, od direktora zatraže pismeno rešenje o dodatnom radnom angažovanju. Ova rešenja će predstavljati dokaz koji će poslužiti kako bi se naplatio prekovremeni rad i angažovanje.

Rešenja koja budu dobili od svojih poslodavaca proučiće advokati USPRK, koji će na osnovu toga predložiti dalje pravne korake.

U Kragujevcu, 13.10. 2020.
predsednik USPRK, Ljiljana Miletić

Unija sprs logo

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ