Сексуално васпитање – има ли места за нови предмет у школама

21. новембар 2021.

За 50 година вишеструко је увећан број сексуално активних адолесцената, показују истраживања. За девојчице се зна да у просеку у први сексуални однос ступају између 16. и 18. године, а за дечаке се претпоставља да је приближно исто. Они, кажу лекари, у истраживањима неретко одговоре да су имали први сексуални однос иако нису. Недовољно знања, већи је ризик за последице штетне по здравље. Деца би хтела да у школи имају више простора за постављање питања о сексуалном васпитању, показује истраживање које је спровело Удружење „Родитељ“.

Двоуме се треба ли да буде изборни или обавезан предмет, а да ли сексуално васпитање треба увести у школе – немају дилему.

Родитељи се углавном устручавају да говоре о томе, а деца се стиде да их питају. Они који тему не избегавају, некада не процене право време за прве разговоре, мислећи да су им деца још мала, кажу у Удружењу „Родитељ“. Залажу се да сексуално васпитање буде посебан предмет и да стручњаци изнесу став.

„Да ли то имамо сада у неком предмету или не, то некако чини ми се да ли ће се тема проширити зависи пуно од наставника, да ли је наставник добре воље да о томе прича и да некако подстакне децу да воде разговоре или не, то није никако добро, не можемо на такав начин рећи да то имамо у школи“, каже Гордана Племић из Удружења „Родитељ“.

Како сада ствари стоје са бројем предмета, нема места за увођење нових, али има простора да се у оквиру постојећих, попут биологије, грађанског, физичког и здравственог васпитања, прецизно одреде теме и садржаји о сексуалном васпитању, сматрају у Унији синдиката просветних радника. И да пажњу треба усмерити на основне школе.

„Биологија децу учи разликама између мушког и женског тела, говори и о генетици, тако да ту има мало места да се помену одређене ствари. Такође, физичко и здравствено васпитање нема одређени број часова који би могао да се посвети овој изузетно важној теми. Што се тиче часова разредног старешине, они су више усмерени на свакодневне проблеме и питање да ли би се и ко отворио пред 30 ученика“, наводи Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Савете родитељи заједно са децом могу да потраже од лекара. Ако бисмо тражили идеално решење, деци би, кажу стручњаци, о сексуалном васпитању у школи говорили здравствени радници.

„Скандинавске земље су већ негде шездесетих година увеле сексуално васпитање у школе. Напросто је резултовало само бољим знањем и разумевањем физиологије и савеснијим, одговорнијим понашањем, које је резултирало редовном употребом контрацепције, а што је за последицу свакако имало смањени број абортуса и полно преносивих инфекција“, наводи др Илијана Мажибрада са Института за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“.

Не може се увести нови предмет, одговор је ресорног министарства. Учи се, кажу, у школи и о контрацепцији, полно преносивим болестима, нежељеним трудноћама, здравим стиловима живота, а књига у ери дигитализације није једино средство које наставници користе у раду с децом. Напомињу – недавно је, с циљем да деца више науче о здрављу и сексуалном васпитању, организована обука за стручне сараднике основних и средњих школа.

„Стручни сарадници су у обавези да све то пренесу наставницима, а ми имамо и на порталу Завода за унапређивање образовања управо све те материјале, како наставници сами могу да препознају шта је оно што њима треба, али стављамо и материјале које наставници сада у овом процесу сами имплементирају, смишљају, на основу тих ресурса, да би други наставници добили идеје, разменили“, поручује Снежана Вуковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Осмишљене су, наводи, брошуре о сексуалном васпитању намењене родитељима, с којима ће их упознати наставници на родитељским састанцима.

Извор: РТС




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll