Школа на даљину – Проблеми

25. март 2020.

Школа на даљину – проблеми са интернетом у селима, наставници са југа ускоро виртуелни предавачи

Већ недељу дана ђаци уче испред ТВ-а, лекције онлине прате и средњошколци, а новина је да ће и професори са југа ускоро бити виртуелни предавачи. Утисак просветара је да овакав систем наставе „ради“, а проблем који се препознају јесте да неки наставници и ђаци из села немају интернет. Кажу, тај проблем решавају у ходу.

Пре недељу дана је почела школа на даљину, основци су већ загрејали столице, а лекције су однедавно доступне и средњошколцима. Утисци су углавном позитивни, а начелник Школске управе за Нишавски округ Драган Гејо каже да све функционише како треба. Најављује да ће ускоро и наставници са југа бити предавачи.

Много су снимали наставници и учитељи из Београда, сад ћемо да се поделимо, па ће да се укључе и наставници из Ниша, Пирота, Куршумлије, Прокупља, сада ће и они да снимају лекције. Нешто ће да иде на програм РТС-а, нешто директно онлине. Снимаће из свог места па ће вероватно да шаљу снимке, али на томе ћемо да радимо ових дана – прича Гејо.

 

Гордана Арсић из Уније синдиката просветних радника у Нишу каже да су наставници кренули пуном паром, да су сада мало спустили лопту, да деца не би била преоптерећена, а анализа која ће бити направљена након школе на даљину показаће како су ђаци и професори то заједно изнели.

Појашњава и да током овог виртуелног рада неће бити ни правог оцењивања.

Препорука је и Министарства да нема сумативног оцењивања, само је формативно. Сумативно су оцене, а формативно је праћење напредовања ученика, запажање и трудићемо се да им презентујемо градиво, али без притисака, уз праћење постигнућа ученика – појашњава.

Истиче да су ово „ванредно школовање“ на својим плећима изнели професори сами, да би их зато требало подржати, а не тражити грешку, као и да су просветари тиме доказали да друштво на њих може да се ослони, јер су и током ванредног стања ту за своје ђаке – неки и пред камерама, а сви са истим задатком да деци пренесу знање.

Из Уније синдиката просветних радника су недавно писали министру просвете Младену Шарчевићу због проблема са интернетом који су имали наставници и ђаци у сеоским срединама. Велики број њих нема приступ wи-фи мрежи, па су морали да купују интернет од оператера. Указују да то није проблем само у комуникацији, већ и финансијско оптерећење за родитеље који су морали да дају новац како би деци омогућили школовање и током ванредног стања.

Гордана Арсић из Уније у Нишу каже да одговор на питање да ли ће Министарство помоћи да се то реши – никада нису добили, да се тачан број ђака који имају такав проблем не зна, те да ће они покушати да помогну.

Наставићемо да се бавимо тим проблемом, па ако буде било потребе да се ми као синдикат обратимо оператерима за неке олакшице. Да не обавезујемо људе да узимају интернет, да то буде на неки краћи период, јер ти гигабајти које деца имају на телефонима нису довољни за учење на даљину – додаје Арсићева.

Гејо каже да је проблем са интернетом решен тако што се у неким сеоским срединама где нема ни домета ученици договарају о свему са наставницима и учитељима преко Вибера, јер је то био једини начин. Каже да је мало таквих случајева на југу, а да основци углавном имају ТВ и преко РТС-а прате наставу.

Још једна новина је да ће наставници током ванредног стања бити и волонтери. Професор који се јавио редакцији каже да се у школи у којој ради тражи да то буде 10 % запослених, да могу сами да се пријаве, али му је проблематично то што волонтеризам не би требало да буде обавезујући, а да је допис који је добио од директорке изгледао супротно.

Просветари нису ни војска ни полиција и ко то има право да у ова тешка времена захтева од неког да излази напоље? Наравно, мета су млађе колеге и свима је то јасно, али је на сву ову муку стварно превелика дрскост – сматра овај наставник.

Међутим, начелник Школске управе каже да је реч о добровољном волонтирању и да су пре свега позвани млађи људи. Њихов задатак ће бити да док траје ванредно стање помогну онима који не смеју да излазе из својих кућа у крају у коме живе, који су немоћни и нема ко да им помогне, а волонтираће по кризним штабовима у нишким општинама.

Професорка Арсић каже да се из Правно-пословне школе у којој ради у волонтирање већ укључило много ђака, али и наставници.

Наша школа је укључена у то, у оквиру добровољног ватрогасног друштва, ангажовани су ученици и професори Правно-пословне школе да волонтирају у Општини Медијана и већ су почели да носе пакете угроженим становницима и онима којима је потребна помоћ. То није обавезно, ми у школи имамо образовни профил техничар заштите од пожара и техничар обезбеђења и они су у оквиру тог друштва повезани и организовали су се. Позвани су сада сви из школе који желе да се прикључе – додаје Арсићева.

Сматра да је добро да сви који могу помогну суграђанима у овим данима који су тешки за све.

Извор: Јужне вести




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll