Школска година под маскама је била напорна и оставила је „рупе“ у знању

23. јун 2021.

Школска година под маскама је била напорна и оставила је „рупе“ у знању

За ђаке од првог до седмог разреда основне школе данас је почео летњи распуст, а осмаке, који су се распустили пре две недеље, чека један од најважнијих задатака у животу – полагање мале матуре.

Претходна школска година била је напорна како за ученике и наставнике, тако и за родитеље, оценили су гости емисије Euronews Србија.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић смтара да је година под маскама оставила рупе у знању код ученика.

„Постоје рупе у знању, колике ће оне бити, показаће време. У наредној године се осланајамо на претходну, проблем је што имамо оваку претходну годину. Први септембар ће бити кључ свега. Тад ће моћи нешто да се надокнади, не све, али може нешто. Ако корона буде поново актуелна, то ће бити изгубљене генерације“, рекла је Јанковић.

Она је додала да су деца, наставници и родитељи били под толиком количином стреса, што због ковида 19, што због наставе, да мисли да ће се то одразити на квалитет стеченог образовања.

„Поједини ђаци се нису видели од септембра, неки се нису ни упознали. Ако и наредна школска године буде као ова, то ће бити лоше“, оценила је Јанковић и додала:

„Родитељи су били професори и ученици, они су имали своје обавезе, а нису обучени за то што их је чекало. Они су сада схватили како је наставницима и ученицима, први пут су имали прилику да виде како је тешко учити и научити“.

Са њом се сложила председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић, која је навела да је ковид 19 утицао на ђаке.

„Педагози и психолози су утврдили да деца која нису била заинтерсована за учење, наставила су у том смеру, али утицало је на оне који су волели да уче. Њих је демотивисало“, открила је Илић.

Она је оценила да је школа у време короне изгубила васпитну улогу, коју су, како је рекла, сада преузели родитељи.

„Ових годину и по дана ће бити велико и значајно искуство за наставнике, родитеље и децу, у питању је период неизвесности, надам се да неће имати негативне последице на ђаке и да се неће осетити у будућности. Није било припреме, пандемија нас је задесила и били смо затечени. Многи професори су били пред пензијом, сналазили су се на разне начине“, рекла је Илић.

Према њеним речима, психолози и педагози ће имати много више после после короне, јер ће „морати да раде и са децом и са профсорима“.

Обе гошће сложиле су се да Србија не улаже довољно у образовање.

Аутор емисије „Тата ти си луд“ Миша Стојиљковић нада се да ће деца од 1. септембра кренуту нормално у школу.

„Много је била изазова, довијали смо се да поред свакодневних обавеза бавимо и школом. Овај период обележило је сналажење, прилагођавање, исцрпљеност свих, под великим стресом смо били. Надам се као родитељ да ће деца од 1. септембра кренуту нормално у школу, и да ће главна улога школе бити социјализација деце и да ће се наставити другарства која су прекинута пре годину и по дана“, рекао је Стојиљковић.

Извор: Euronews Србија




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll