Šta je tu nejasno, ministre?

14. septembra 2020.

Ministar prosvete Mladen Šarčević bio je toliko iznenađen našim pitanjima oko modela realizacije programa nastave i učenja, da se dosetio da nam predložene modele iscrta u vidu matematičkih postavki. Pošto smo po vokaciji nastavnici, njegov prikaz (koji nije bio odgovor na naša pitanja), nismo doživeli kao uvredu, već kao bliže sagledavanje načina na koji ministar razmišlja. Shodno tome dostavljamo određene matematičke zadatke, kako bi lakše i sam razumeo „šta je to nama nejasno“.

1. Ako je 100% norme neposrednog rada nastavnika u 40-očasovnoj nedelji 24 časa, koliko iznosi norma nastavnika koji je u toj nedelji zadužen sa 35 časova neposrednog rada u učionici i 10 časova u onlajn okruženju?
Pomoć pri računanju: Radi lakšeg računanja, onlajn nastavu sveli smo na dva časa dnevno, a to su časovi nastavnih predmeta koji nisu obuhvaćeni neposrednim radom u učionici i koji nisu predviđeni za emitovanje putem TV ekrana.
2. Ako u 100% norme nastavnika ulazi 10 sati planiranja i pripreme nastave, za koliko procenata se ona uvećava sa dodatnim zahtevom za izradu digitalnih materijala?
Pomoć pri računanju: Kao orjentir za satnicu neophodnu za izradu jednog digitalnog materijala, možete uzeti satnicu onih lica koje ste angažovali za izradu TV časova i podeliti je sa dva, iako standardi kvaliteta materijala za primenu u nastavi moraju biti ispoštovani.
3. Ako u 100% norme spada 6 sati drugih aktivnosti, za koliko se uvećava norma nastavnika agažovanog za dupla dežurstva i uvećanje drugih radnih obaveza?
Pomoć pri računanju: Pod drugim aktivnostima uzeti u obzir samo vođenje pedagoške dokumentaciju i saradnju sa roditeljima u realnom i onlajn okruženju.
4. Ako učionica ima površinu 60 kvadratnih metara, koliko osoba može biti u njoj tako da svaka zauzima 4 metra kvadratna?
Pomoć pri računanju: Nastavnik je takođe osoba koja se predviđa da boravi u učionici.
5. Ako je za čišćenje jedne učionice od 60 kvadratnih metara potrebno 5 minuta, koliko vremena je potrebno za čišćenje površine od 450 kvadratnih metara?
Pomoć pri računanju: Pod čišćenjem se podrazuve samo grubo čišćenje zaprljanih površina i prelaz dezinfenkcionim sredstvima, bez posebnog zadržavanja, ne i vreme neophodno za provetravanje prostorije.
6. Koliki je broj izvršilaca neophodan za čišćenje površine od 450 metara kvadratnih u roku od 20 minuta?
Pomoć pri računanju: Može se uzeti vreme neophodno za čišćenje jednog kvadratnog metra kabineta, pa pomnožiti sa 15 (lica koji redovno koristi prostor učionice).
Dodatni zadatak:
7. Ako 45 učenika prvog razreda osnovne škole bude preuzeto iz mase od 45 roditelja po dolasku u školu, koji je procenat verovatnoće širenja zaraze unutar ustanove?
Pomoć pri računanju: Kako ne bi kasnili na nastavu, učenici se u velikim grupama sa svojim roditeljima okupljaju 10-ak minuta ranije ispred škole. Broj od 45 uzet je kao moguć za tri odeljenja prvog razreda, ne računajući stariji uzrast. Takođe treba imati u vidu da pomenutih 45 roditelja dolaze iz različitih socijalnih sredina u kojima ostvaruju neposredne kontakte sa drugim ljudima.
8. Ako period inkubacije virusa do pojave prvih simptoma traje 7 do 14 dana, koliko dana će proći do zatvaranja škole zbog naglog porasta broja obolelih?

Proračune poslednjeg zadatka zadržite za sebe. Nama svakako neće biti od pomoći, mada verovatno ni Vama, jer će i taj „jadac“ platiti direktori ustanova, kroz tužbe koje se budu pisale zbog uslova po zdravlje nebezbednog školovanja i rada.

U Čačku, 14. septembra 2020.

Rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS – a

Vladimir Adžić
POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

VI Faza odobrenih radnih mesta

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll