Шта су просветари тражили од државе, а шта су добили?

29. децембар 2021.

Запослени у образовању у 2022. години могу да рачунају на повећање зарада за свега седам одсто и то је једини захтев коме је држава делимично изашла у сусрет. У новцу то значи да је основица са 3.582 динара порасла на 3.833, па ће почетна плата наставника са VII степеном стручне спреме износити 66.393 динара, односно биће увећана за 4.343 динара.

Уколико је наставник и разредни старешина његова зарада ће бити додатно увећана за четири одсто, односно за 2.655 динара. Идентично је и додатно увећање за 10 година стажа (0,4 одсто по години) па ће запослени са VII степеном, старешинством и 10 година стажа примати нешто преко 71.000 динара.

Што се тиче наставног особља са VI степеном, они ће месечно зарађивати 57.040 динара, односно 3.731 динар више него до сада.

Ни пред усвајање буџета за 2022. држава није уважила синдикате образовања као социјалне партнере. Сва четири репрезентативна синдиката тражила су разговоре о повећању плата, а њихов први захтев био је увођење платних разреда од 1. јануара у целом јавном сектору. И то је једино у чему су синдикати били сложни. У свему осталом су демонстрирали традиционално нејединство. Овога пута чак и они који су до јуче наступали заједно. Зато су им се и захтеви према Влади разликовали.

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) и даље инсистира на поштовању Споразума, потписаног 2015. године после великог штрајка просветних радника, у коме је било предвиђено успостављање платних разреда од 1. јануара 2016.

– Унија се залаже за однос зарада 1:3 где су минималне плате за помоћне раднике и теткице (око 35.000 динара), два би били административни радници (примали би око 70.000), а коефицијент три би носили сви факултетски образовани у школама (плата би им била 105.000 динара). С обзиром да се Унија СПРС већ 22 године залаже за овакве односе очекујемо значајно повећање зарада у нашем систему у наредне три године почевши од децембра 2021. године у износу од 20 одсто на садашњу цену рада, што би се наставило и у 2022. и 2023. години у истом износу од 20 одсто. То би довело до жељеног односа у наредном периоду, који је реалан, ако је просвета један од стубова нашег друштва, како власт говори – поручио је почетком новембра Владимир Аџић, шеф ресора за финансије у УСПРС, на конференцији за новинаре испред Владе Србије.

Унија је тражила и да се запосленима у образовању исплати по 35.000 динара на име шест заосталих светосавских/новогодишњих награда, као и да добију по 25.000 динара из уштеда, остварених у систему смештањем технолошких вишкова.

На списку захтева овог синдиката је и корекција коефицијената ненаставном особљу са четвртим степеном (са 8,62 на 13,42) и петим степеном (са 9,16 на 13,65), као и кориговање коефицијента шефа рачуноводства са четвртим (са 11,15 на 13,73) и шестим степеном стручности (са 13,73 на 14,88), колико износе коефицијенти у настави. Унија се залаже и да се повећају коефицијенти ненаставном особљу којима се плате допуњују до минималца, и то на 9,30.

Синдикат образовања Србије је уочи усвајања буџета организовао једночасовним штрајк упозорења, захтевајући, између осталог, повећање цене рада за све запослене у образовању за 15 одсто, ако већ нема платних разреда. Тај синдикат је тражио и да се изједначе цене рада за све делатности у образовању, пошто тренутно постоје три различите основице (једна за основне, средње школе и домове ученика, друга за студентски стандард, а трећа за високо образовање).

И Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) је као компензацију за одлагање платних разреда тражио повећање зарада за 15 одсто, као и да се коефицијенти ненаставног особља од четвртог до шестог степена стручности у основним, средњим школама и домовима ученика, изједначе са коефицијентима наставног особља са истом стручном спремом. Од ових захтева оградио се један број чланица СРПС-а, које не признају актуелног председника Слободана Брајковића, напомињући да нису били консултовани о њиховој садржини.

Четврти репрезентативни синдикат образовања – Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“ је након усвајања буџета за 2022. упутио захтев Влади и ресорним министарствима, тражећи додатно повећање цене рада за 15 одсто до краја 2022. године. „Независност“ сматра да су запослени у образовању заслужили новогодишњу награду у износу од 10.000 динара, једнократну помоћи од 20.000 динара због отежаних услова рада и преоптерећености услед пандемије, као и да од 1. јануара почну да добијају топли оброк и регрес.

Извор: Нова економија




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll