ТЕТКИЦАМА И ТОПЛИ ОБРОК У МИНИМАЛЦУ

08. јул 2022.

ТЕТКИЦАМА И ТОПЛИ ОБРОК У МИНИМАЛЦУ: Врховни касациони суд пресудио да се права у јавном сектору разликују од општег режима радних односа

Теткице и остали запослени у просвети који примају минималац немају право да преко тог износа добију и регрес и топли оброк, јер је он већ садржан у њиховом коефицијенту – суштина је пресуде Врховног касационог суда, донете у априлу, која је почетком недеље објављена на сајту ВКС.

Ова одлука ВКС сасвим је супротна оној донетој пре две године, која се тицала такође радника са најнижим коефицијентима, само у здравству.

Сада је Апелациони суд у Новом Саду и Основни суд у Старој Пазови пресудио у корист запослених који су судским путем захтевали накнаду регреса и топлог оброка за период 2018-2021, плус законску затезну камату. Поводом нове пресуде ВКС огласили су се и просветни синдикати, који најављују обраћање Уставном и Европском суду за људска права у Стразбуру.

– То је брука и срамота – каже Звонимир Јовић, потпредседник Уније синдиката просветних радника.

– Врховни касациони суд се изјаснио пре две године по том питању о идентичним случајевима, само у здравству. А сада, када је просвета дошла на ред, одлучили су другачије. Исто питање, иста ситуација, а две пресуде. У здравству су обрачунали по пресудама и новац је већ исплаћен.

Боривоје Гајић, зрењанински адвокат и бивши судија Апелационог суда у Новом Саду, каже да је ВКС заузео став у складу са законом. По њему, општи режим радних односа и режим у јавном сектору разликују се. По Закону о платама у државним органима и јавним службама, тврди, топли оброк и регрес јесу садржани у коефицијенту. Галиматијас је, по њему, изазвала баш та пресуда из 2020.

Врховна касација је тада пресудила у корист тужиље запослене у Клиничком центру Војводине, са минималном зарадом, и наложила да јој се исплате трошкови топлог оброка и регреса за период 2012-2015. После тога, Апелациони суд у Новом Саду почео је да доноси пресуде у складу са тим мишљењем.

– Још као судија заступао сам другачији став када је у питању Закон о платама у јавном сектору. Осим тога, минимална зарада није плата, већ социјална категорија, и не може се изједначити са платом. Само се новосадска апелација повела за том једном одлуком из 2020. и зато имамо проблем – каже Гајић.

Влада дотира плате

Плата чистачица у школама је испод минималца и она се дотира – објашњава Јовић. – Топли оброк и регрес износе око 10.000 динара, а оне раде за око 12.000. Укупно приме око 36.000 динара, што немају по својим коефицијентима, већ разлику дотира Влада. А када им се рачуна пензија, не рачуна им се та минимална зарада, него цена рада пута коефицијент.

Одлука ВКС још није правни став. Очекује се да то постане у петак и да као таква буде објављена на сајту суда. После тога ће се вероватно сви актуелни поступци исплате обуставити, а будуће пресуде донети у складу са ставом ВКС.

Извор: Вечерње новости




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll