Unija sidikata prosvetnih radnika Srbije u Kuršumliji

06. septembra 2020.

Članovi Predsedništva i posebni organi Unije SPRS posetili su Kuršumliju 29. avgusta ove godine. Povod je bio elaborat koji su izradile kolege, nastavnici opštine Kuršumlija, o problemima sa kojima se susreću lično kao deo obrazovnog sistema kojemu pripadaju, a što se direktno odražava i na život stanovništva, odnosno samoga mesta.
U periodu od 1953. do 2012. godine, Kuršumlija je izgubila preko 65% stanovništva i po odluci Vlade Republike Srbije od 25. jula 2019. svrstava se u red nerazvijenih, devastiranih opština sa izraženim ekonomskim disbalansom.
U svom elaboratu, kolege navode značajan negativan uticaj odluke Ministarstva prosvete o reogranizaciji srednjih škola donete 2018. godine. Na osnovu te odluke ugašene su četiri osnovne škole, a formirane dve. Iz tog razloga, mnogi nastavnici koji su tada ostali bez posla, bili su prinuđeni da posao potraže u drugim opštinima, pa samim tim i da se odsele. Takođe, srednjoškolci toga mesta sada odlaze u druge gradove, odvajaju se od svojih porodica kako bi stekli srednjoškolsko obrazovanje, što povlači i mogućnost izgrađivanja ličnog života u drugačijim socijalnim uslovima, kao i to da se u svoj grad po završenom školovanju, ne vrate.

Osipanjem porodica, smanjenjem broja đaka, odeljenja se gase, pa i škole, a gubitak posla i iseljavanje stanovništva u druge sredine je neumitan.

U proteklih 10 godina, broj učenika na školovanju u opštini Kuršumlija smanjio se za 29,82%.

Kako bi se opština sačuvala od daljeg odliva stanovništva, kolege u svom elaboratu navode nužnost promene zakona koji se odnosi na broj učenika u odeljenju, odnosno da se taj broj sa 30 svede na 20 učenika u odeljenju.

Predsednica Unije SPRS Jasna Janković, rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo Vladimir Adžić, rukovodilac Resora za obrazovni sistem Vesna Jerotijević i portparol SOK-a Marija Stošić, u pratnji predsednika školskog sindikata Mileta Koprivice i učiteljice Mirjane Palibrk, obišli su nekoliko lokacija od obrazovnog i kulturno – istorijskog značaja, kako bi od samih meštana prikupili činjenice, saslušali priče iz njihovog ugla o problemu uzrokovanim gašenjem odeljenja osnovnih i srednjih škola i sve dokumentovali, u nadi da će ta priča probuditi svest i savest odgovornih lica koji zakone kroje, očito ne prema kalupima evropskih zemalja, već kroz kalupe neralnih i nedruštvenih interesa.

U isto vreme, potpredsednik Unije SPRS, Zvonimir Jović, rukovodilac Resora za informisanje i marketing i član Centralne radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih u obrazovanju pri MPNTR, Dobrivoje Marjanović, član Pravnog tima Unije SPRS, Jelena Tomić i predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša, Dragana Marković, imali su sastanak sa predstavnicima školskih sindikata u Kuršumliji u vezi sa lokalnim problemima prosvetnih radnika pred početak školske godine. U tom smislu, posebnost problema sa kojima se trenutno kolege u tom kraju susreću, je taj direktan uticaj na demografiju stanovništva, odnosno prinuda na iseljavanje iz svoga kraja.

Sa zahtevom koji proizilazi iz urađenog elaborata, da je nužno da se broj učenika u odeljenjima smanji, a koji su podržali sindikati prosvete i mnoge kolege iz osnovnih i srednjih škola u Kuršumliji, upoznati su Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Vlada Republike Srbije, Kancelarija predsednika Republike Srbije, Školska uprava u Nišu i Opština Kuršumlija.

Unija SPRS podržava zahtev kolega iz Kuršumlije da se broj učenika u odeljenjima redukuje, kako bi se sačuvale porodice i omogućio njihov opstanak, kao i opstanak drugih naselja, opština i gradova na teritoriji Republike Srbije, a s druge strane i unapredio sam obrazovni sistem. Javnosti je poznato da naše resorno Ministarstvo godinama teži evropskom obrazovnom sistemu, pa smo mišljenja da je konačno došlo vreme da se ta priča pretvori realnost, odnosno da se počne sa ulaganjima u obrazovni sistem, što podrazumeva između ostalog i redukovanje broja učenika u odeljenju zarad kvalitetnijeg obrazovanja.

INFO USPRS
POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

VI Faza odobrenih radnih mesta

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll