Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u Kraljevu

25. septembra 2020.

Već četiri godine Unija SPRS kroz svoju emisiju „Prosveta ima reč“ posvećuje značajnu pažnju školama i kolegama koji kroz svoj rad značajno doprinose razvoju obrazovnog sistema i jačanju profesionalne prakse.

U subotu, 19. septembra 2020. godine članovi ekipe TV emisije „Prosveta ima reč“ posetili su grad Kraljevo, kako bi u svojoj emisiji ugostili one nastavnike, učenike, direktore koji svojim radom predstavljaju vrednost društva i obrazovnog sistema.

Pored nastavnika i direktora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i Umetničke škole, dve škole grada koje se na poseban i značajan način staraju o obrazovanju i vaspitanju naših najmlađih i kroz svoj rad ostvaruju brojna priznanja na republičkom i međunarodnom nivou, za emisiju su govorili i njihovi sada bivši učenici koji svojim životom i radom potvrđuju sve vrednosti njihove obrazovno-vaspitne prakse.

Ponosni na svoje delo i rad, ponosni na mlade naraštaje koji izlaze iz školskih klupa decenijama unazad, mlade talentovane ljude, sadašnje profesore na mnogim univerzitetima, istaknute umetnike na svetskoj sceni, stručne ljude u mnogim naučnim oblastima, ne ističu posebnost uslova u kojima se obrazovno – vaspitni rad odvija od 2010. godine. Nakon zemljotersa koji je te godine pogodio grad Kraljevo, obe velike škole izmeštene su u privremene objekte u kojima rade i danas, a koje su neprilagođene zahtevanim uslovima nastavnog procesa. Ono čime se naša država u svetu ponosi, za nju nije prepoznatljivo unutar granica, gde nikada nisu potreba i prioritet za ulaganja.

Da je profesor uvek profesor, na svakome mestu i u svakom vremenu, svedoči i rad nastanika istorije Vojkana Trifunovića iz Kraljeva, koji u svoje slobodno vreme omladini grada, ali i nekih drugih krajeva Srbije i inostranstva, prenosi znanja o istoriji našega naroda, a često realizuje i druge aktivnosti od značaja za razvoj istorijskog i kulturološkog identintita. Posebno u njegovom radu ističu se javni časovi realizovani vikendom na različitim lokalitetima, a među čijim korisnicima se nalaze i članovi Unije organizacija osoba sa invaliditetom. Kolega je autor i urednik dva e-portala, prepoznatljiva među Kraljevčanima, ali i van granica Srbije.

Predsednica Društva za srpski jezik i književnost iz Kraljeva, Ana Milunović predstavila je značaj rada udruženja za očuvanje i razvoj srpskoga jezika kroz rad sa našim najmlađima. Ono po čumu  su kao Društvo postali prepoznatljivi, je međuškolsko takmičenje učenika koje se po tradiciji organizuje u okviru Svetosavskih dana. Takmičenje se ralizuje kroz više etapa i nivoa, a obuhvata i radionice koje se realizuju unutar samih škola u cilju jačanja govorne kulture, srpskog jezika i književnosti. Posebnost rada Društva ogleda se i kroz doprinose koje ostvaruju u saradnji sa „Poveljom“. O značaju njihovog rada svedoče učenici, ali i brojna uručena im priznanja među kojima se možda može izdvojiti svečano uručena Oktobarska nagrada Grada Kraljeva.

O programu letnjih radionica „Lektira ne boli“ koje se godinama unazad ispred Kraljevačkog društva učitelja realizuju na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“, govorila je učiteljica Ana Milošević, autor i voditelj programa.  U realizaciji radionica tokom letnjeg raspusta u volonterskom radu angažovali su se mnogi učitelji grada. Gosti radionica su im bili brojni pisci za decu poput Dejana Aleksića, Gordane Timotijević, Branka Stevanovića, Uroša Predića i drugi. Radionice su usmerene na razvoj čitalačke motivacije, a o značaju samog programa možda svedoči i potvrda našega Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja koji je dao akreditaciju programu, da se sada u pogledu realizacije programa edukuju kolege na teritoriji čitave Srbije.

Emisije će biti emitovane u narednom periodu na 44 kanala na teritorije Republike Srbije.

Po završenom snimanju održan je sastanak članova Predsedništva USPRS sa Predsednikom Sindikata obrazovanja Kraljevo, članom GO i članom NO USPRS.

INFO USPRS
POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

VI Faza odobrenih radnih mesta

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll