УНИЈА СПРС, ЧУВАР СРПСКОГ БУЏЕТА

31. октобар 2020.

Опште је познато да се више деценија уназад образовање наменски урушава. Мењале су се Владе, а обећања остајала иста. Само су чланови Уније синдиката просветних радника Србије доследно бранили и српско школство и струку.

Препознавши да ће велики број наших колега бити угрожен смањењем броја ученика и најављеном рационализацијом мреже школа, инсистирали смо и на крају потписали, одредбе Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама, 2009. године. Тада смо схватили да битка тек почиње. Партијско и рођачко запошљавање, нереаговање надлежних школских управа и инспекција које су активно учествовале у прикривању махинација трају до данас, као и наше активности.

Након штрајка просветних радника, 2015. године, на захтев Уније СПРС, потписан је са Министарством просвете нови ПКУ, који је по први пут препознао раднике са непуним радним временом и омогућио укрупњавање норме. Формирана је Радна група за праћење ангажовања запослених у образовању у коју је именован и представник Уније СПРС. Изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања формиране су и радне подгрупе при школским управама, које су својим активностима допринеле транспарентности и ефикасности примене. То је велики успех тадашњег штрајка, а бројке га и показују.

До 26.10.2020. у претходних пет година, извршено је чак 25488 преузимања радника и укрупњено 7868 норми! Осим решавања статуса наших колега, Унија СПРС се профилисала и као чувар буџета Републике Србије, јер смо држави уштедели више милијарди динара. На основу тога тражимо одређене исплате, које су нам чак и дате, макар на папиру Споразума о решавању спорних питања, потписаног са Владом РС, 2015. године.

У наредном периоду наставићемо са доследним залагањем за квалитет образовања, а тражићемо и измене Закона због могућности укрупњавања норме радницима који раде у више школа, као и решавање статуса радника који путују до посла. Инсистираћемо на пријему младих колега на неодређено време строго контролисано, како не бисмо угрозили оне који су већ у систему.

Сада када смо коначно дочекали нову Владу, наставља се наш пут, трновит, али јасан, пут за одбрану достојанства запослених у просвети.

У Крушевцу, 28. октобра 2020.

Члан Председништва Уније СПРС

Добривоје Марјановић




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll