ВЛАСТИ НИЈЕ СТАЛО ДО ОБРАЗОВАЊА!

09. јануар 2021.

ОДЛАГАЊЕ ДРЖАВНЕ МАТУРЕ КАО НАЈВЕЋЕ АФЕРЕ КОРУПЦИЈЕ У ПРОСВЕТИ, продужава већ девети министар у низу!

Најава Министарства просвете да државна матура неће бити уведена ни 2022. године, јер пандемија короне отежава њену припрему, па ће онда први пут бити одржана највероватније годину касније, само је појачала тврдње оних који овај случај називају највећом корупционашком афером наше просвете још од “првог попечитеља” Доситеја Обрадовића!

Велика обећања и очекивања, уз милионе евра из Европске уније, нису ипак убедили да за две деценије,од 2001. до 2021. године, ниједног од девет министара просвете у низу, од Гаше Кнежевића до Бранка Ружића, да пријемне испите за факултете замене великом, државном матуром.

Да ли је само огроман новац у игри и једини разлог зашто већ две деценије ни девети узастопни министар просвете није у могућности да организује државни матуру као национално тестирање по уједначеним мерама вредности које треба да надомести пријемне испите на факултете, одавно је једно од најскупљих питања у нашем школству. Да ли се просветне власти само плаше објективног вредновање знања ученика које би на светлост дана изнеле и све недостатке нашег школства, једини разлог ове дугорочне неефикасности или је само сурова математика колико се може зарадити на родитељима 65.000 матураната, само ове године, док буду плаћали папрене припреме и саме испите по државним факулктетима, као и ко би уопште могао да упише “нископропустљиве” приватне унивезитете ако се спроведе адекватна (читај: поштена) провера зања свршених средњошколаца.

Неко ће рећи да званична одлука Минстарства просвете о одлагању државне матуре још није коначна, али јој отежавајуће околности пандемија корона вируса све више иду у прилог, ако желе да наставе ову неславну дводеценијску традицију.

Просветни радници одлично памте да је још 2001. године тадашњи министар Гашо Кнежевић, славодобитно најавио да ће прва генерација са положеном малом матуром из основних школа, бити она иста која ће на крају средње школе полагати и велику матуру. И чекала се деценија, па су промењену малу матуру ђаци положили 2011.године, а од онда чекамо још читаву деценију без резултата од првобитног великог обећања и шест министара просвете.

Подсећања ради, годину дана раније, 2010. године, Европска унија прискаче у помоћ нашим властима са два милиона евра за пројекат мале и велике матуре назван: „Подршка осигурању квалитета система завршних испита на националном нивоу у основном и средњем образовању”, али резултати овог “темеља” нашег школства до дана данашњег нису објављени, сем да су га “користили” за израде “нових студија и пројеката”.

И тако све до трогодишњег, а још актуелног, “Пројекта државе матуре” за који Европска унија донирала додатних 3,7 милиона евра! Овај пројекат “истиче” ове године, али је већ свима јасно да су шансе “ на нивоу статистичке грешке” да ће ускоро да заживи државна матура у Србији. Такође и још чувенија Стратегије развоја образовања је издахнула, баш последњим даном прошле године. Не заборавимо и да се нови министар просвете, Бранко Ружић, појачао саветничком улогом Зорана Костића, иначе некадашњим помоћником министра Жарка Обрадовића из 2011. године, који се тада посебно “истакао” у реализацији увођења велике матуре, али их је тада спречила позната “брусхалтер афера” и украдени тестови на малој матури, што ваљда довољно говори само по себи.

Ова афера је иначе и отерала са просветне власти СПС министра просвете, Жарка Обрадовића, а онда су се као на траци мењали ништа више успешни Томислав Јовановић, па Срђан Вербић који је опет и “коначно” обећавао да више нема дилеме и да ће се држава матура полагати од 2019. године. Наравно, ни од овога није било баш ништа.

Е, онда је дошао на ред “просветни бизнисмен” Младен Шарчевић за министра, који се и експресно представио као највећи поборник увођења велике, државне матуре и све око себе је уверавао да ће се велика матура полагати на крају школске 2018/19. године. И он је трошио оне европске паре без резултата, па све оставио у аманет свом наследнику Бранку Ружићу. А када се само види кога је нови минстра просвете Ружић узео са саветнике и помоћнике на ову тему и да је и он члан Владе са ограниченим мандатом трајања, онда је сваки даљи озбиљан коменатр о будућмости толико жељене државне матуре излишан.

На крају и да би сазнали шта мисле о томе баш “директни извршиоци просветних радова” потражили смо одговор од Јасне Јанковић, председника Уније синдиката просветних радника Србије, као најутицајније организације у нашем школству:

Да је Србија земља апсурда знамо сви који у њој живимо. Без премца су свакако нелогичности домаћег образовања. Замислите да ученици малу матуре полажу из седам делова и за њу се спремају цео осми разред, а велика матура је у формату: “Прелистам-заблистам!”Дакле, две деценије не можемо да направимо државну матуре као сви у Европи, да нечему служи и да замени пријемни испит за факултете. То показује да ниједној власти није стало до образовања, да је куповина диплома узела маха и да нам нема помоћи. Озбиљна ће у овој држави бити она политичка гарнитура која схвати да је испит на крају школе поглед у будућност образованих људи који су конкурентни својим знањима. Све дотле, то је дилетантска визија незамерања факултетима и трошења пара без икакве одговорности – изричита је у изјави за Глас јавности, Јасна Јанковић, председник Уније СПРС.

Извор: Глас јавности




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll