„ЗА КОГА РАДИ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ“

13. мај 2021.

ПРЕД ВЛАДОМ СРБИЈЕ НАСТАВНИЦИ ПИТАЛИ РУЖИЋА:

„ЗА КОГА РАДИ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ“

И НАЈАВИЛИ МАСОВНО ОКУПЉАЊЕ!

На данашњој конференцији за медије названој “За кога ради Министарство просвете”, у организацији Уније синдиката просветних радника Србије, пред симболично облачним небом испред Владе Србије, свих пет говорника је министра Бранка Ружића упозорило на све теже подношљиве проблеме и упозорили га да конкретна решења предуго чекају, као и да ће половином јуна позвати колеге да се окупе.

Данашња Конференцију за медије, почела је у 11.00 часова, испред Владе Републике Србије, са намером да покушају на дају одговоре на питање “од милион долара” – За кога ради Министарство просвете? – ако не за ученике и њих, па су кандидовали и четири потпитања као радна наслова о којима ће говорити:

Зашто су на једној страни родитељи, наставници и локална самоуправа, а на другој Министарство просвете?

Зашто је средња школа у Бујановцу пример небриге државе према ђацима и њиховим породицама?

Зашто немамо нови Јединствен информациони систем, а стари смо искључили?

Зашто су у Србији заштићени бахати директори?

Ова бременита питања прва су отворили чланови предсеништва УСПРС, Весна Јеротијевић и Добривоје Марјановић, који су подсетили да већ месецима чекају на одговоре на бројна питања из Министарства просвете, да је недопустиво да предуго чекају ажужирање података о праћењу запослених у образовању, систем не ради од 30. децембра прошле године, као и да се непрекидно крши закон приликом запошљавања, али на све то Министарство просвете не реагује.

Председница одбора Уније СПРС из Бујановца, Оливера Филиповић, говорила је о условима рада Средње стручне школе “Свети Сава” у којој предаје:

-Већ четири године имамо проблем са уписном политиком. Наша школа је једина средња школа који ученици похађају на српском језику, али је дуго нису могли уписати сви који то желе, јер нема довољно одељења. Сваке године тражимо пет одељења, али нам из државе дају четири. Наставници остају без посла, део ученика мора да иде у друге градове. Велики број породица се тако исељава, наставници одлазе Београд, Ниш…

Ево, баш јуче је стигло усмено обећање да смо добили пето одељење, видећемо када ће стићи и написмено. Имамо 150 ученика, довољан број за пет одељења, али увек нека препрека. Неизвесност и тензије без потребе, држава мора да реалније сагледа наше потребе. Хвала Унији СПРС што нам даје прилику да се чује и за наш глас, – рекла је наставница из Бујановца, Оливера Филиповић.

Владимир Аџић, члан Председништва УСПРС, подсетио је, такође, на бахате директоре школа који губе судске спорове о коме су писали министру Ружићу пре тачно месец и седам дана, али одговора нема. Подсећа да га то пита синдикат који је присутан у 800 школа и има 30.000 чланова, али он не одговара. Подсетио је на њихова три последња протеста у Крагујевцу, Краљеву и Крушевцу, под слоганом “И право и правда” каду су тражили смену тамошњих директора школа, јер сматрају да су ови свесно кршили закон при запошљавању, без обзира што ће улазити у судске спорове које ће неминовно изгубити, али знају да казне неће плаћати из свог џепа, већ грађани Србије. Навео је пример само школе “Свети Сава” из Топонице чији су трошкови суђења већ око 300.000 динара, а тек следе нови.

-Последња информације из ове школе је да је директорка отишла на годишњи одмор, на коме ће остати дуже од месец дана! Министар Ружић је већ упозорио такве директоре, који праве непотребне велике судске трошкове да ће их разрешити, али реакције нема. Рецимо, и у Книћу су трокови суђена већ 300.000, а биће још већи. Ако не може да решава министар Ружић, који је и потпреседник Владе, идемо код премијерке, код председника државе. Тражимо само да се поштује закон , ако им нешто није јасно нека нас позову, ми смо ту јер желимо да решавамо проблеме, – поручио је Владимир Аџић..

-За кога ради Министарство просвете, то је то питање од милион долара. Када чујете ове примере схватате да Министарство просвете ради у корист наше штете! Зашто се то ради у Бијановцу, зар чекамо да оду сви Срби и Роми, ако буду наставили да нам узимају по једно одељење сваке године. Докле се толеришу бахати директори, министар мора да пошаље добар сигнал, да каже стоп! Претходни министар нас је избегавао, упозоравамо Ружића, да ће до половине јуна овде доћи много више људи, плус озвучење, ако нас и он буде упорно избегавао. Мора се коначно знати за кога ради Министарство просвете, – резимирала је Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних радника Србије.

Извор: Глас јавности




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll