ZRENJANIN – OTVARANJE ŠKOLA PREURANJENO

01. septembra 2020.

Traže odlaganje nastave: Smatraju da je otvaranje škola preuranjeno

Sindikat prosvetnih radnika Banata smatra da je otvaranje škola u Srbiji preuranjeno i da bi početak školske godine trebalo pomeriti za 14 dana.

Tim povodom, na konferenciji za novinare u Zrenjaninu govorile su Valentina Nađ, nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“, i Aleksandra Mažić, profesorica stručnih predmeta u srednjoj školi „Nikola Tesla“.

Osnovni razlog za naš zahtev jeste nedovoljna pripremljenost svih učesnika obrazovnog procesa za početak školske godine u uslovima pandemije koronavirusa. Počev od ministarstva, preko lokalnih samouprava, direktora, nastavnog kadra, pomoćnog osoblja u školama, do roditelja i dece. Školska godina je počela danas, a nastavnici još nisu dobili redukovan nastavni plan i program, s obzirom na to da časovi traju 30 minuta. Nabavka zaštitnih sredstava, kao što su maske i sredstva za dezinfekciju, prepuštena je lokalnim samoupravama. A lokalne samouprave su se različito organizovale – konstatovala je Valentina Nađ.

Direktori, koji su imali sastanak sa predstavnicima lokalnih vlasti, nisu uzeli u zaštitu svoje zaposlene, nego se ponašaju kao produžena ruka vlasti, smatra Aleksandra Mažić.

U školi u kojoj ja radim osnovnih potrepština, kao što je toalet papir, nema već godinu dana. A sada bi trebalo da bude dovoljno dezinfekcionih sredstava kako za rad u učionicima, tako i za hodnike, dvorište, toalete – rekla je Mažić.

Sindikat prosvetnih radnika Banata: Šta se dešava sa zaraženim profesorima i nastavnicima?

Ona smatra da nije adekvatno regulisan boravak učenika u učionicima za vreme odmora, zatim boravak u dvorištu…

Već danas se u školi stvorila gužva. Tinejdžeri su takvi kakvi su u tim godinama. Mislim da o distanci van učionice nema svrhe ni razgovarati. Smatramo da je početak školske godine trebalo odložiti. Za te dve nedelje došlo bi se do boljih smernica i uputstava kako organizovati rad u vanrednim okolnostima – navodi Aleksandra Mažić.

Po njenim rečima, nije dovoljno jasno ni šta se dešava sa potencijalno zaraženim učenicima, školskim osobljem, profesorima… Ko ide u karantin, ko ne ide, koliko dugo…

Ono što je sigurno, jeste da ukoliko se nastavnik razboli, on mora na bolovanje. A to znači 65 odsto plate – nadovezala se Nađ.
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll