НАСТАВНИЦИ ИСПРЕД ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

05. новембар 2020.

Наставници испред Владе: Две трећине проблема у просвети зависе од новца остало је добра воља новог министра Бранка Ружића

Представници Уније синдиката просветних радника Србије данас су, тачно у подне испред Владе Србије, јавно позвали новог министра просвете, Бранка Ружића, да испуни њихове захтеве, међу којима су: коначно увођење платних разреда, реално веће издвајање за образовање, као и хитне преговоре о висини зарада запослених.

Такође, и овога пута говорници испред најутицајнијег просветног синдиката поновили су да се залажу за смањење броја ученика у одељењима да би настава била квалитетенија а посебно зато што би сада сви ученици могли да долазе у школе, уместо да се деле у групе и наставу прате комбиновано.

-Две трећине свих проблема у просвети зависе од новца, али једна трећина од добре воље новог министра и зато Бранко Ружић може много тога да промени уколико буде спреман да се договори са нама. Председница Владе Ана Брнабић понаша се као пи-ар за образовање, она на просвету гледа као на такмичење у којем Србија показује свету шта је постигнуто, али да нико не зна стварне проблеме у просвети и нико не жели да их чује, поручила је данас испред Владе Србије, пред новинарима изасланицима јавности, Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних радника Србије.

Члан Председништва Уније СПРС, Владимир Аџић, прво је подсетио да се дуговања према запосленима у просвети нагомилавају, јер се годинама не решавају, онда затражио и повећање коефицијената за помоћне раднике са 6,30 на 9,30, како би минималац који примају у школи био њихова стварна плата, као и повећање коефицијента за наставнике са 17,32 на 20,32, али и да административни радници у школама са четвртим степеном стручности имају исти коефицијент као запослени тог степена који раде у настави…

-Већ шест године просветни радници не примају годишњу Светосавску награду и тражимо да она буде 5.000 динара по години, односно 30.000 за претходних шест година. Унија синдиката просветних радника Србије је са 800 школа и 30.000 просветних радника спремна за договор са Владом, државним врхом, министрима финансија и просвете, али господо будите одговорни, поштујте оно што сте потписали. Пре пет година потписали смо споразум са Владом, која није испунила скоро ништа од онога што је договорено, подсетио је Владимир Аџић јавност и своје колеге просветне раднике.

Новинарима су се обратили и Весна Јеротијервић, учитељица из Чачка и члан председништа Уније, која је подсетила на актуелне проблеме које просвети праве локални моћници кроз наметање партијских в.д. дриректора, што је била и природна најава за следећу говорницу Сандру Радовановић, која са колегама већ годину дана “ тешку битку бије” за основна права и поштовање воље запослених у београдској школи “Иво Андрић”.

Нови министар просвете, Бранко Ружић, добио је тако данас неколико важних порука од просветних радника, који су му на крају додатно поручили да запамти посебну ону да решење најмање трећина вишегодишњих проблема зависи од његове добре воље и намера.

Извор: Глас јавности




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll