Adžić: Od Vlade ne očekujemo bilo kakvu pomoć, već da nam vrati dug

20. aprila 2022.

Rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Vladimir Adžić oglasio se saopštenjem povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će prosvetni radnici dobiti državnu pomoć od 10.000 dinara.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom televizijskog gostovanja, da je odlučio da “obraduje“ zaposlene u prosveti sa 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći, pokazuje ukupan odnos države prema prosveti kao najvažnijem sistemu na kojem se temelji budućnost, razvoj i postojanost svake zemlje.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je kroz tri štrajka u martu i masovno okupljanje 17. marta 2022. godine, ispred Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije iskazala svoje nezadovoljstvo i svoj stav o odlukama i postupanjima nadležnih prema celokupnom obrazovnom sistemu i zaposlenima. Naš zahtev od 20.000 dinara (kao trećina duga prema zaposlenima u prosveti) koji smo tražili da se isplati do kraja marta je bio vrlo realan. Ako je davanje ovih 10.000 dinara prvi korak u rešavanju duga od 60.000 dinara koji postoji, onda to pozdravljamo, ali treba istaći da od Vlade Republike Srbije niti smo tražili, niti očekujemo isplate bilo kakve pomoći, već zaostalih dugovanja.

Takođe se nadamo da će nova Vlada Republike Srbije imati sluha i otvoriti socijalni dijalog što pre. Podsetićemo da povećanjem zarada od 7 odsto u januaru 2022. godine odnos minimalne zarade prema zaradi nastavnika je ispod 1:2 (35.012:66.960), a Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije se već 23 godine zalaže za odnos 1:3 pošto platni razredi nisu zaživeli i pitanje je kada će.

Sve ovo pokazuje koliko je opravdan zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije o još jednom vanrednom povećanju zarada od 12 odsto u ovoj godini, kao i dogovor o isplati preostalog duga od 50.000 dinara gde imamo spremljene predloge o načinu refundiranja istih, koji bi verujemo bili veoma povoljni za državu.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije očekuje od nove Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete da će biti odgovorniji u pogledu donošenja odluka i rešavanja dugogodišnjih problema koji se u obrazovnom sistemu samo nagomilavaju, a ne rešavaju.

Spremni smo za dogovor, ali i dosledni da nastavimo borbu za bolje i kvalitetnije obrazovanje u našoj zemlji.

Vladimir Adžić, rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS

Izvor: Morava INFO
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll