Аџић: Тражимо повећање зарада у просвети

25. новембар 2021.

ЧАЧАК – Унија синдиката просветних радника Србије од републичке Владе тражи да у буџету за 2022. годину планира већа издвајања за запослене у школама, рекао је данас руководилац тог синдиката за финансије и аналитику Владимир Аџић.

Он је на конференцији за новинаре у Чачку рекао да Унија, са својих 800 школа и 30.000 чланова, тражи кориговање коефицијената по којима се обрачунава плата ненаставном особљу у школама са четвртим и петим степеном образовања, са 8,62 на 13,42, односно са 9,16 на 13,65.

Унија тражи и исплату шест Светосавских и Новогодишњих награда од 2016. до 2022. године, као и плаћање ангажовања и путних трошкова члановима у радним подгрупама при школским управама и Централној радној групи при Министарству просвете.

Тај синдикат тражи и хитан договор о исплати дуговања просветним радницима који су радили са ученицима по индивидуалном образовном плану (ИОП програмима).

Аџић је додао да Унија од републичке Владе тражи договор око исплате топлог оброка и регреса за све запослене у просвети који на то имају право.

Према његовим речима најављени минималац од 1. јануара 2022. године износиће 35.012 динара, што је за девет одсто више од прошлогодишњег минималца.

– Унија се залаже за однос зарада један према три, по којима би минималне плате за помоћне раднике и теткице износиле око 35.000 динара, у зависности од броја радних сати у месецу, за административне раднике око 70.000 динара, а за све факултетски образоване у школама око 105.000 динара – рекао је Аџић.

Он је додао да очекује повећање зарада у просвети у наредне три године, почевши од децембра ове године, за 20 одсто.

Аџић је подсетио да је просечна плата у Србији за првих осам месеци била 64.393 динара док је у образовању за исти период износила 63.044 динара и оценио да је плата запосленима у образовању за 2,1 одсто мања од републичког просека.

Аџић, који је и председник Синдикат образовања Чачак, рекао је да тај синдикат подржава штрајк запослених у Техничкој школи „9. мај“ у Бачкој Паланци који ће се одржати 26. новембра 2021. године.

– Синдикат образовања Чачак оштро осуђује незаконитости у погледу именовања технолошког вишка, као и свако друго непоштовање Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика,за који смо се борили и изборили у великом штрајку 2015. године – рекао је Аџић.

Извор: Бета




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll