БУДУЋНОСТ ОБРАЗОВАЊА – ЧАЧАК

02. новембар 2022.

Штрајк просветних радника: Будућност образовања у Србији почиње у уторак, 8. новембра
Датум: 02.11.2022. 15:58

„Просветни радници су одлучили да у уторак, 8. новембра 2022. године, будућност образовања у Србији почне баш тог дана“, изјавила је на данашњој конференцији за медије у Чачку Весна Јеротијевић, члан Председништва Уније СПРС.

Како је речено овом приликом, Синдикат образовања Чачак и Унија просветних радника Србије већ годинама се боре како би била извршена корекција зарада од 20 % и исплата остатка дуговања запосленима од 50.000 динара. Такође, један од захтева је и смањење броја ученика у одељењу на 24.

„Квалитет наставе је у опадању, јер имамо прекобројан број ученика у одељењу и смањење броја у одељењу је једини начин да се настава води квалитетно, поготово након увођења електронског дневника. Родитељи касније имају проблем и морају деци додатно да плаћају приватне часове, јер ми нисмо у могућности да изведемо наставу квалитетно за постојећи број ученика. Дигитализацијом смо добили преобиман посао. Сад административни посао нас удаљава од наставе и све оно што морамо да урадимо око уписивања часа у електронски дневник, а време од 45 минута, колико траје час, је премало“, истакла је Јеротијевић.

Она је додала и да су стручно усавршавање и „квази семинари“, на које су, како каже, просветни радници приморани да посећују викендом, све само су најмање усавршавања и обучавања.

Председник Синдиката образовања Чачак Владимри Аџић је подсетио да су и 1. септембра ове године имали штрајк упозорења, са врло сличним захтевима као овим сада.

„Тада смо говорили о малим одељењима и за то смо се изборили, поготово у Ивањици која је била угрожена. Самим тим, министар просвете је одобрио да свих 110 сеоских школа наставе и даље да раде.Квалитет наставе и у селу и у граду треба да буде исти. Такође, заостала потраживања су дугогодишњи проблем и понављамо их као папагаји, али морамо да и даље да причамо о томе да бисмо подсетили надлежне на све оно што су потписали још 2015“, истакао је Владимир Аџић, председник СОЧ-а.

Поред подсећања на проблеме са којима се сусрећу просветни радници у Србији, овом приликом је најављен и протест и то на Дан просветара Србије, у уторак, 8. новембра.

Тада ће испред Владе Републике Србије бити одржана конференција за новинаре, док ће у школама часови бити скраћени на 30 минута.

Унија СПРС броји око 30.000 чланова, а 8. новембра штрајку ће приступити и 28 школа чланица СОЧ-а.

Извор: Епицентар пресс




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll