Članice Sindikata prosvetnih radnika Banata ukazale na tešku situaciju u prosveti

31. marta 2022.

Članice Sindikata prosvetnih radnika Banata Snežana Boldižar, Olgica Rakić i Aleksandra Mažić govorile su danas o aktuelnim problemima u prosveti.

Mažić je na konferenciji za novinare, održanoj u Zrenjaninu, kazala da pomoćni, ali i administrativni radnici u školama, danas zarađuju minimalac, a neki čak ni to, pa im država dotira do iznosa minimalne zarade.

Istovremeno, profesori i nastavnici sa visokom školskom spremom imaju platu 70.000 dinara, što je odnos 1:2. Ne omalovažavajući ničiji rad, smatramo da je to mali raspon. Jedan od naših zahteva Vladi i nadležnom ministarstvu je da se on promeni u 1:3. Obećanja o platnim razredima datiraju od 2016. a sada je njihovo uvođenje odloženo za 2025. godinu – rekla je Aleksandra Mažić.

Ona je dodala da je to samo jedan od zahteva sindikata.

Prosvetnim radnicima sedam godina nije isplaćena Svetosavska nagrada u iznosu od 5.000 dinara. Tu su i dugovi države za neisplaćene regrese i tople obroke. Pred sudovima se vodi veliki broj sporova u kojima su zaposleni u prosveti tužili državu i država redom gubi te sporove. Samo u našoj školi, po tužbama 12 zaposlenih, država bi trebalo da isplati blizu dva i po miliona dinara, i to bez kamata. Niko još novac nije dobio – rekla je Mažić.

Niske plate nisu jedni problem zaposlenih u prosveti, pre svega, profesora.

Svake godine se u školama uvode novi obrazovni profili, a da za njih nisu obezbeđeni udžbenici. Priprema za nastavu traje duplo duže, jer su profesori primorani da se snalaze. U školama, kakva je Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla“ u Zrenjaninu, u kojoj obrazujemo informatičare, nema dovoljno računara, pa nam često izlazak iz zbornice izgleda kao igra vrućih stolica. Ko prvi stigne do kabineta, imaće čas za računarima. Ko ne stigne, sleduju mu table i kreda – istakla je Olgica Rakić.

Prema njenim rečima, najviše opreme stigne od donacija lokalnih firmi i na tome su u školi zahvalni. Ali – to nije sistemsko rešenje.

U mnogim školama odeljenja prevelika

Rečeno je i da su u mnogim školama odeljenja prevelika i da imaju između 26 i 30 učenika.

Kada u odeljenju imate decu koja pohađaju nastavu po IOP-u, nemoguće je održati kvalitet nastave. Posebno su oštećeni talentovani učenici, za koje nikada kao profesor nemate vremena. Vrlo često su najbolji đaci asistenti u nastavi. To je jedan od naših zahteva – da se smanji broj učenika u odeljenju – istakla je Snežana Boldižar.

Članice Sindikata prosvetnih radnika Banata su na kraju pozvale građane da izađu na izbore 3. aprila i da zaokruže obrazovanje.

Izvor: zrenjaninski.com
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll