Чланице Синдиката просветних радника Баната указале на тешку ситуацију у просвети

31. март 2022.

Чланице Синдиката просветних радника Баната Снежана Болдижар, Олгица Ракић и Александра Мажић говориле су данас о актуелним проблемима у просвети.

Мажић је на конференцији за новинаре, одржаној у Зрењанину, казала да помоћни, али и административни радници у школама, данас зарађују минималац, а неки чак ни то, па им држава дотира до износа минималне зараде.

Истовремено, професори и наставници са високом школском спремом имају плату 70.000 динара, што је однос 1:2. Не омаловажавајући ничији рад, сматрамо да је то мали распон. Један од наших захтева Влади и надлежном министарству је да се он промени у 1:3. Обећања о платним разредима датирају од 2016. а сада је њихово увођење одложено за 2025. годину – рекла је Александра Мажић.

Она је додала да је то само један од захтева синдиката.

Просветним радницима седам година није исплаћена Светосавска награда у износу од 5.000 динара. Ту су и дугови државе за неисплаћене регресе и топле оброке. Пред судовима се води велики број спорова у којима су запослени у просвети тужили државу и држава редом губи те спорове. Само у нашој школи, по тужбама 12 запослених, држава би требало да исплати близу два и по милиона динара, и то без камата. Нико још новац није добио – рекла је Мажић.

Ниске плате нису једни проблем запослених у просвети, пре свега, професора.

Сваке године се у школама уводе нови образовни профили, а да за њих нису обезбеђени уџбеници. Припрема за наставу траје дупло дуже, јер су професори приморани да се сналазе. У школама, каква је Електротехничка и грађевинска школа „Никола Тесла“ у Зрењанину, у којој образујемо информатичаре, нема довољно рачунара, па нам често излазак из зборнице изгледа као игра врућих столица. Ко први стигне до кабинета, имаће час за рачунарима. Ко не стигне, следују му табле и креда – истакла је Олгица Ракић.

Према њеним речима, највише опреме стигне од донација локалних фирми и на томе су у школи захвални. Али – то није системско решење.

У многим школама одељења превелика

Речено је и да су у многим школама одељења превелика и да имају између 26 и 30 ученика.

Када у одељењу имате децу која похађају наставу по ИОП-у, немогуће је одржати квалитет наставе. Посебно су оштећени талентовани ученици, за које никада као професор немате времена. Врло често су најбољи ђаци асистенти у настави. То је један од наших захтева – да се смањи број ученика у одељењу – истакла је Снежана Болдижар.

Чланице Синдиката просветних радника Баната су на крају позвале грађане да изађу на изборе 3. априла и да заокруже образовање.

Извор: zrenjaninski.com




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll