Čujte prosvetare na vreme!

31. marta 2022.

Poruka i upozorenje za neku novu vlast „Čujte prosvetare na vreme“

Članovi USPRS u okviru kojeg je i Sindikat obrazovanja Čačak protestovali su danas ispred Gimnazije u tom gradu zbog neispunjenih zahteva. Oni su tražili da broj učenika u odeljenju bude najviše 24, korekciju zarada od 12% i isplatu trećine dugovanja u iznosu od 20 hiljada dinara, kao i promene zakona u obrazovanju uz socijalni dijalog, ali im ništa od toga nije ispunjeno.

Prema rečima Vesne Jerotijević iz štrajkačkog odbora, već treću godinu zaredom, opustošenu koronavirusom, devastirano školstvo se bori da je dovede do kraja.

„To radimo nepostojećim resursima od strane nadležnog ministarstva, koristeći isključivo svoje materijalne i tehničke mogućnosti. Prosvetni radnici, koji istrajavaju na braniku obrazovanja su osiromašeni, poniženi i zanemareni“, ocenila je ona.

Kako je navela jedna stotina ljudi u ovoj zemlji nije bitna, pa zato živi na ivici egtistencije.

„Dakle, mi čekamo da budemo primećeni, uvaženi i plaćeni za svoj rad. Napretka ovog društva nema bez dobrog obrazovanja“, poručila je ona. Predsednik SOČ-a, Vladimir Adžić kaže da je ovo treći štrajk u nizu USPRS.

„Danas je 100% SOČ-a u štrajku. Od toga je u 25 „kuća znanja“ zvonilo na 30 i šest na 45, a članovi USPRS izlaze na trideset minuta. Zato, u predvečerje izbora želimo da podsetimo Vladu na sve ono što je obećala i potpisala. To je ona, koju je vodio Aleksandar Vučić 2015. godine. On je parafirao sporazum sa sva četiri reprezentativna sindikata“, kazao je Adžić. Prema njegovim rečima, uprkos pokušajima da se izdejstvuju bolji uslovi za prosvetare, prilikom prethodnih sastanaka, ništa nije realizovano.

„U Srbiji nema socijalnog dijaloga, ali mi nećemo odustati. Ocenićemo Vladu i ministre koji su bili i koji jesu od 2015. godine jedinicom. U odeljenju bi to bilo sedi – jedan“, poručio je Adžić.

On je ocenio da je njima obrazovanje na poslednjem mestu i izrazio očekivanje od novoformirane vlasti da će imati sluha za njih.

Miloš Mrdak, kaže da dok proleće najavljuje svoje čari i lepote u prosveti je opet jesen.

„Opet smo ovde da branimo svoje i dostojanstvo prosvete. Za mene je besmislen zakon o kombinovanim odeljenjima u višim razredima Osnovnih škola. Time se urušava veliki deo seoskih škola, a najmanje polovina radnika bi ostala bez posla“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima USPRS ima rešenje, ali nije bilo sluha od Ministarstva prosvete, danas ne bi bili u štrajku.

„Predočavali smo im to, ali za sada nije bilo dogovora“, kazao je Mrdak. Uputio je apel onima koji dolaze na vlast i poručio da treba da čuju prosvetare na vreme.
PETICIJA UNIJE SPRS – SMANJENJE BROJA UČENIKA U ODELJENJU

POPUSTI ZA ČLANOVE USPRS

Unija sprs logo

PRAVNA SLUŽBA USPRS

PKU – Covid 19

PROSVETA IMA REČ

MOJA PRAVA – PREUZIMANJE

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – TEHNOLOŠKI VIŠAK

ZAHTEV ZA PREUZIMANJE – NEPUNO RADNO VREME

Jedinstvena lista tehnoloških viškova

Lista radnika sa nepotpunim radnim vremenom

Slobodna radna mesta

Odluke o raspisivanju konkursa na određeno i na neodređeno. Sporazumi o preuzimanju zaposlenih Rešenja o izboru kandidata

konkursi

V Faza odobrenih radnih mesta

IV faza odobrenih radnih mesta

III Faza odobrenih radnih mesta

II Faza odobrenih radnih mesta

I Faza odobrenih radnih mesta

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll